ГДБОП се включи в международна акция срещу „финансовите мулета“ в Интернет

...
05.12.2019 / 14:52

Българските служби са участвали в мащабна международна акция срещу финансови престъпления в Интернет. Тя е била проведена през ноември месец. Арестувани са 228 души, а близо 5000 души са жертви на криминалната им дейност. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

През месец ноември 2019 г., Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" към МВР, Специализираната прокуратура и Асоциацията на банките в България участваха в международната операция „Европейска седмица, посветена на превенция и провеждане на арести на „финансови мулета". Организатори на кампанията са Европейският център за борба с киберпрестъпления при Европол и координационният орган на ЕС за съдебно сътрудничество - Евроджъст, партньор е Европейската банкова асоциация.

Международната операция за предотвратяване и противодействие на финансови престъпления в Интернет, осъществявани чрез „финансови мулета", е проведена на територията на 31 държави - Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Обединено Кралство, САЩ и Украйна.

Установени са над 3833 „финансови мулета" и 386 души, които са ги набирали, арестувани са 228 души. Идентифицирани са поне 4700 жертви на престъпления. Инициираните разследвания са 1025, много от които все още не са приключили. Повече от 650 банки, 17 банкови асоциации и други финансови институции са помогнали за докладването на 7520 неправомерни трансакции, в които са използвани „финансови мулета", предотвратявайки щети за 12,9 милиона евро.

От страна на българските правоохранителни органи са идентифицирани 61 „финансови мулета" и 44 жертви на престъпната дейност. Установени са 39 неправомерни транзакции на обща стойност 1 032 238 евро и 326 023 долара.

Действията, реализирани в периода 25 - 29 ноември 2019 г., са част от оперативния план за действие за 2019 г. в подприоритетна област „Кибератаки", в рамките на новия политически цикъл на ЕС за борба с тежката и международна организирана престъпност (ЕМРАСТ).

„Финансовите мулета" са съвременен феномен, от който се възползват организираните престъпни групи, занимаващи се с извършване на киберпрестъпления с финансов характер, за усвояване/изпиране на неправомерно трансферирани финансови средства. Според статистика на Европол, в 90% от случаите на „финансови мулета" е имало предшестваща киберпрестъпна дейност.

Източник: CROSS
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев