Емисии от самолети и кораби: факти и цифри (инфографика)

Инфографика за транспортните емисии, включително авиацията и корабоплаването, като дял от общите емисии на парникови газове в ЕС
05.12.2019 / 16:23

Емисиите на парникови газове от международната авиация са се удвоили през последните две десетилетия, докато тези от корабоплаването също са се увеличили.

Въпреки че международната авиация и корабоплаването представляват по-малко от 3,5% от общите емисии на парникови газове в ЕС, те са най-бързо растящите източници на емисии, които допринасят за изменението на климата.

Това се дължи главно на рекорден ръст на трафика, обусловен от увеличаване на броя на пътниците и обема на търговията. Тези сектори също наскоро станаха част от усилията за намаляване на парниковите емисии, както на равнище ЕС, така и на световно ниво.

В резолюция, приета преди срещата на високо равнище по COP25, Европейският парламент призова за повече амбиция за намаляване на емисиите от авиацията и корабоплаването, например чрез засилване на пазарните мерки, насочени към намаляване на емисиите на парникови газове.

 

Най-бързо растящите източници на емисии на парникови газове

Емисиите от международната авиация и корабоплаване са се увеличили съответно с близо 130% и 32% през последните две десетилетия. Това беше най-бързият растеж в целия транспортен сектор - единственият сектор, в който емисиите са се увеличили след 1990 г.

Въпреки подобренията в разхода на гориво, се очаква емисиите от самолети през 2050 г. да бъдат 7 до 10 пъти по-високи от нивата от 1990 г., докато се очаква емисиите от кораби да се увеличат с 50% до 250%.

 

Въздушният и морският трафик се увеличава

Емисиите на парникови газове от авиацията и корабоплаването са до голяма степен обусловени от растежа на трафика. Броят на въздушните пътници в ЕС се е утроил след 1993 г., а обемът на международната морска търговия също се е увеличил значително през последните две десетилетия.

Нарастващите опасения за околната среда могат да накарат повече хора да обърнат внимание на въглеродния отпечатък на техния вид транспорт. Засега малко повече от един на всеки десет казват, че го правят, според проучване на Евробарометър. Разберете колко CO2 отделя полетът ви.

 

Какво е направено за справяне с емисиите от авиацията и корабоплаването?

ЕС предприе стъпки за намаляване на авиационните емисии чрез своята система за търговия с емисии. В допълнение, Парламентът иска да включи морския сектор в тази система. Днес, съгласно правилата на ЕС и в световен мащаб, собствениците на големи кораби са задължени да предоставят информация за емисиите на CO2 от своите кораби, както и за консумацията на гориво.

ЕС също така работи с Международната организация за гражданска авиация за прилагане на глобална пазарна мярка, известна като Корсия, чрез която авиокомпаниите могат да компенсират емисиите си, като инвестират в зелени проекти, например чрез засаждане на дървета.

Още снимки от новината

Инфографика за развитието на емисиите на парникови газове по сектори, включително авиация и корабоплаване
Инфографика за развитието на броя на въздушните пътници в ЕС

 

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев