Обрат в парламента: Партийната субсидия става 8 лева

Народно събрание
05.12.2019 / 20:59

Депутатите в парламента доведоха до пълен обрат въпроса за държавното финансиране на партиите. След поредица от гласувания, прегласувания, съвещания между коалиционните партньори и процедурни хватки парламентът реши – субсидията на партиите от догодина става 8 лева на получен действителен глас.

Такова бе и предложението на „БСП за България“, което първоначално не получи необходимата подкрепа от парламентарното мнозинство и бе отхвърлено. Впоследствие обаче текстът, предвиждащ 1 лев партийна субсидия, също не получи необходимите гласове, което доведе до безпрецедентна ситуацията – партиите на практика останаха с нула лева държавно финансиране.

Това наложи спешно съвещание между депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, съставляващи парламентарното мнозинство, в което участие взе и финансовият министър Владислав Горанов. След него той заяви, че Патриотите са настояли да бъде подкрепено предложението на БСП за 8 лева субсидия.

За целта от ОП предложиха текстовете да бъдат прегласувани в зала, което срещна одобрението на цялото мнозинство, но предизвика недоволството на ДПС. „Имаше две гласувания, а правилникът е категоричен – не можем гласуване отново вече приет на две гласувания текст“, категоричен бе депутатът Хамид Хамид. „Не забравяйте, че нула, също е размер“, не пропусна да се пошегува той със създалата се ситуация.

Лидерът на движението Мустафа Карадайъ настоя председателят на парламента Цвета Караянчева да се аргументира точно въз основа на кой текст от правилника за работа на парламента подлага текстовете на ново, трето поред гласуване. Карадайъ настоя още тя да отстъпи мястото си на друг народен представител, който "би спазвал правилника".

„Правилникът не изчерпва всички ситуации в живота“, отговори му на свой ред Караянчева.

В крайна сметка, със 183 гласа "за", 1 - "против" и 1 - "въздържал се", депутатите одобриха предложението на левицата партийните субсидии да станат 8 лева глас .Депутатите от ДПС демонстративно напуснаха пленарната зала, а минути след това председателят Карадайъ отправи нова порция критики към председателя на парламента.

„Видяхме отказ от г-жа Караянчева да следи за правилника. Тя се отказва да бъде председател на Народното събрание, защото всички народни представители са длъжни и са се клели да спазват Конституцията и законите на страната. Тя най-арогантно и абсолютно съзнателно наруши правилника“, смята той. „Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП“, каза още Мустафа Карадайъ, според когото тази вечер тези две партии са доказали, че „популизмът и лицемерието“ в политиката е по-важно от правилата.

Източник: https://dariknews.bg/
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев