Еврокомисарят Мария Габриел: Мястото на Западните Балкани е в Европейския съюз

Мария Габриел
07.12.2019 / 17:45

Българският еврокомисар Мария Габриел и евродепутатът Ангел Джамбазки откриха международната конференция "Западни Балкани", която се състоя в София, съобщиха организаторите на събитието.

Организатори на форума са Фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на EП и на Групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, и Международният републикански институт (IRI).

"Основна цел на днешната среща е да формулираме няколко важни за България и региона тези. Първата от които е задължителната интеграция и вписване на братски наши държави като Македония, Албания, Косово, Сърбия в общоевропейския разговор и Европейския съюз. Ще проведем разговори за това какви са нашите отношения и какво трябва да се постигне. За нас българите е изключително важно да водим този разговор през правата и законните интереси на нашите сънародници в тези държави", е заявил Джамбазки, цитиран в съобщението.

Той е добавил, че по време на събитието трябва да се формулира още веднъж недвусмислена българска позиция по отношение на нашия интерес на Балканите.

"Като започнем от Македония, която аз никога няма да нарека нито Северна, нито Южна, нито Горна, нито Долна. Тя за нас е братска втора Българска държава на Балканите. Българската политика по отношение на Македония е колеблива от десетилетия. А ВМРО съществува, защото Македония е външнополитически въпрос. Радвам се, че успях да привлека както моите съюзници от Европейските консерватори конформисти, така и да върнем на Балканите Републиканския институт на САЩ, да ги запознаем с нашата гледна точка и да ги привлечем за съюзници", е допълнил евродепутатът.

Според него основната задача е признаването и гарантирането на правата и законните интереси на българската общност в Северна Македония.

По думите на Джамбазки целият разговор в момента се върти около историята, а историята е безспорна, основава се на историческите извори. "Остава впечатлението, че нашите приятели се опитват да ни оставят само в тази тема, като спорят за безспорните исторически факти. Всъщност голямата задача в момента е да се формулира българската общност в Македония. Включително и през конституционни промени, защото в конституцията на Македония има няколко държавнотворни елемента и народа, между които албански, египетски, но българския отсъства. Това трябва да бъде променено и поправено", е казал още Ангел Джамбазки.

Мария Габриел е подчертала, че мястото на Западните Балкани е в Европейския съюз. "Каквото и да се случи по отношение на политическата част на този процес, ние трябва да продължим не само да го заявяваме, но да имаме все повече конкретни общи инициативи и действия, които да показват, че има грижа за региона. Защото, ако Европейският съюз не е в региона, други ще бъдат. За това е много важно, че новата Европейска комисия дава ясна заявка, че Западните Балкани ще бъдат един от водещите приоритети", е казала Габриел, цитирана в съобщението.

Тя е подчертала, че след земетресението в Албания, Европейският съюз е бил сред първите помогнали, като са отделени 15 млн. евро.

Тя е наблегнала на необходимостта от инвестиции, защото, по думите на Габриел, няма местна икономика, няма държава, която може да се развива без тях. "Да се наблегне на инвестицията в талантите, защото изтичането на мозъци е много сериозен проблем в този регион. И, разбира се - голямата тема за сигурността", е посочила Габриел.

Тя е изразила задоволство от резултатите от цифровата програма за Западните Балкани и намаляването със 70 процента на цените на роуминга.

"С финансиране от 8 млн. е създадена регионална академия за киберсигурност, над 6 дигитални иновационни хъба. За мен обаче е важно да продължим в рамките на ресора, който ми е отреден, с много по-конкретни инициативи. Давам пример с програмата Еразъм+. Само двама от партньорите ни в региона са част от Евазъм+ - Северна Македония и от февруари тази година Сърбия. Би било добро и важно послание за младите хора от региона да се включат в цялата част на програмата. Защото за момента им казваме "вие сте чужденци за Европейския съюз", тъй като те участват само в частта на програмата, свързана с третите страни", е казала още Мария Габриел.

Тя е изразила надежда, че ще се инвестира много сериозно в иновациите. "По програмата "Хоризонт Европа" може да се изпрати силно послание за хората, работещи в научните изследвания - за рака, здравеопазването, селските райони. Има такива проекти, но са съвсем в началото. Нужни са много повече инвестиции, свързани с даването на перспективи на малките компании, е посочила Габриел и е допълнила, че това е нещо, което ще е добре да бъде направено в рамките на новия мандат. Според нея след цифровата програма за Западните Балкани е дошло време за иновационна програма за Западните Балкани.

Източник: БТА
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев