Цацаров подава оставка още днес, Гешев става главен прокурор предсрочно

Иван Гешев и Сотир Цацаров
11.12.2019 / 13:57

Новоизбраният председател на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров ще подаде оставка като главен прокурор още днес, обяви самият той в кулоарите на парламента.

Цацаров подчерта, че няма да чака до 10 януари, когато изтича мандатът му, а ще поиска от Висшия съдебен съвет да го освободи предсрочно, за да може да встъпи в новата си длъжност и шефът на КПКОНПИ, и новият главен прокурор Иван Гешев. Аргументът му бе, че е „за доброто и на двете институции“.

Така днес на Цацаров ще му предстои да председателства за последно Прокурорската колегия на съвета, а вероятно на утрешното заседание на Пленума оставката му ще бъде подложена на гласуване.Сотир Цацаров обясни още, че е не е необходимо някой от неговите заместници да продължава мандата му, защото от момента, в който оставката му бъде одобрена и бъде подписан указът за освобождаването му от президента, длъжността поема новозбраният главен прокурор Иван Гешев.

Цацаров за първи път коментира и продложението на правителството за създаване на нова правна фигура – независим прокурор, каквито са препоръките на Венецианската комисия.

„Има две страни на въпроса – политическа и юридическа. Политическата е свързана с последния Мониторингов доклад. Преди неговото публикуване правителството и лично премиерът, с писмо до тогавашния председател на ЕК Юнкер, пое излишно три задължения. Две от тях са в Закона за съдебната власт, третото – за въвеждане на механизъм за отговорност, като бъде отправено питане до Венецианската комисия“, обясни Цацаров. Според него не може да се каже дали това е най-добрият законопроект, защото решението в крайна сметка е на парламента.

Помолен за коментар на думите на председателя на ВКС Лозан Панов, който нарече премиера и главния прокурор „две батки“, Цацаров отговори: „Ако това, че председател на ВКС ще нарече премиер и главен прокурор „две батки“ и от това ще се почуства по велик, по силен, по-голям мъж и това го прави щастлив – Коледа е, всички трябва да са щастливи“.

Източник: https://dariknews.bg/
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев