Окончателно: Смъртта на 3-годишното дете не е заради лекарска грешка

Лекар
11.12.2019 / 14:20

Българският лекарски съюз представи позицията си по случая с починалото 3-годишно дете и заключенията от окончателния доклад на Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

"На първо място искам да поднеса искрените си съболезнования на близките на детето. Поводът е нещастен случай, който се случи преди повече от месец. Запазихме мълчание, защото ние лекарите смятаме че трябва да загърбваме емоциите и да изчакаме доказателствата, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. - Такова е нашето ежедневие.

Принудени сме да взимаме решения в тежки моменти и да изчакаме доказателствата. Когато вече ги имаме стана ясно, че този случай се касае за изключително тежка инфекция, протекла по най-бързия начин. Двустранна пневмония, кръвоизлив в надбъбречните жлези. Състояние несъвместимо с живота, настъпващо изключително бързо", каза д-р Маджаров.

"За съжаление, науката не е всесилна. В световен мащаб загиват повече от 800 000 души от пневмония годишно. За съжаление този нещастен случай доведе до това, че неоснователно бяха уволнени колеги. Екипите, които се бориха за живота на това дете неоснователно бяха наранени. Стигна се до там, че специалността педиатрия да получи допълнителен отлив. Стигна се до там уважавани лекари да бъдат опетнени", добави председателят на БЛС.

Д-р Маджаров допълни, че БЛС винаги застава зад колегите, когато бъдат нападани без доказателства.

"Призовавам ви да се борим за истината, да информираме обществото, да градим доверие и вяра, защото от това имаме необходимост. В съвремието стават чудеса, чудесата са възможни обаче, когато вярваме в своя лечител и когато му имаме доверие. Нито нашето общество, нито ние като лекари можем да работим в среда, в която няма доверие", допълни още той.

На 6 декември беше оповестен окончателния доклад за смъртта на детето, което почина в "Пирогов", след като обиколи три болници в София. Заради проверката директорите на Педиатрията, Правителствена болница и "Пирогов" бяха отстранени временно.

Източник: https://www.novinite.bg/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев