Депутатите имат скромни очаквания за решаващата среща на високо равнище на ЕС

Следващият дългосрочен бюджет на ЕС ще оформи това, което Европа е в състояние да осигури
12.12.2019 / 13:11

Преговарящите на бюджета на Парламента призовават Съвета да финализира позицията си за това как трябва да изглежда бюджетът на ЕС за 2021-202 г. След като остане само една година до изчерпване на настоящия дългосрочен бюджет, лидерите на ЕС ще трябва да постигнат напредък по време на двудневната среща на върха.

Ако прилагането се забави, както беше през 2014 г., това може да има отрицателни последици за ЕС, като загуба на работни места. И Парламентът, и Комисията са готови да започнат преговори със Съвета от 2018 г.

Полският член на ЕНП Ян Олбрихт, един от преговарящите в Парламента, който се занимава с разходната част, заяви, че не очаква съществен напредък от срещата на върха в Брюксел, но все още се надява Съветът да определи ясна програма и времева рамка за 2020 г. за това как планира финализира приемането на бюджета.

„Не бива да забравяме, че нашите решения са от решаващо значение за крайните бенефициенти на дългосрочния бюджет на ЕС“, каза той. „Ето защо лидерите трябва да изпращат ясно послание към студенти, малки и средни предприятия, местни и регионални правителства, университети и фермери. Те трябва да знаят какво могат да очакват за бъдещето. "

 

Финландско предложение

По-рано този месец финландското председателство публикува предложение с цифри, което ще бъде в основата на днешните дискусии. Въпреки това португалската член на научноизследователската и развойна дейност Маргарида Маркес, която също е преговаряща, отговаряща за разходната част, ги нарече „неприемливи“.

„Ако сме истински ангажирани и искаме да постигнем резултати за гражданите, се нуждаем от преразпределителен и стабилен бюджет на ЕС за следващите седем години и няма да постигнем това с по-големи съкращения на миграцията, освен съкращенията, които вече са предложени от Европейската комисия през сближаване и общи селскостопански политики “, каза тя. „Надявам се държавните и правителствените ръководители да преобърнат тази позиция.“

Парламентът иска инвестиционен бюджет след 2020 г., който да съответства на политическите ангажименти и амбиции на ЕС за бъдещето, например научните изследвания и борбата с изменението на климата, както и да гарантира приемствеността на основните политики на ЕС, като общата селскостопанска политика и подкрепа за по-бедните региони.

 

Реформа на приходите

Парламентът също така предлага реформа на приходната част, така че ЕС да има повече собствени ресурси, като например нова корпоративна данъчна схема (включително данъчно облагане на големи компании в дигиталния сектор), приходи от системата за търговия с емисии и данък върху пластмасата.

Новите източници на приходи биха създали спестявания за страните от ЕС, тъй като биха намалили преките вноски.

Членът на френската Обнови Европа Валери Хайер, която е преговарящ за Парламента, отговаряща за ресурсите, заяви, че очаква срещата на върха на бюджета на 12-13 декември да не бъде много ползотворна и добави, че създаването на нови европейски източници на приходи би било предпоставка за постигане на се справят с Парламента.

„Нашите държавни и правителствени ръководители трябва да надхвърлят собствените си бюджетни лични интереси и да вземат предвид това, което те наистина печелят от нашия Съюз в икономическо отношение“, каза тя.

Според последното проучване на Евробарометър, близо 60% от анкетираните от всички страни-членки на ЕС смятат, че страната им се е възползвала от членството в ЕС и иска Парламентът да играе по-голяма роля. Те искат ЕС да работи заедно по трансгранични въпроси като изменението на климата и борбата срещу тероризма.

Португалският член на ЕНП Жозе Мануел Фернандес, другият преговарящ на Парламента, който се занимава със собствени ресурси, заяви, че следващият дългосрочен бюджет на ЕС трябва да осигури финансовите средства за справяне с предизвикателствата и приоритетите на ЕС.

„Тогава ЕС може да бъде виден геополитически участник и да спазва ангажиментите, поети към своите граждани“, каза той.

Белгийският член на ECR Йохан Ван Овервелд, председателят на бюджетната комисия на Парламента, и германският член на Зелените / ЕАС Расмус Андресен също са част от преговарящия екип на Парламента за следващия дългосрочен бюджет на ЕС.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев