Почитаме на 12 декември свети Спиридон - един от великите чудотворци

Свети Спиридон
12.12.2019 / 14:43

В народния календар свети Спиридон, който църквата почита на 12 декември, е един от най-великите светители и чудотворци.

Родил се през 4 в. на остров Кипър. Бил овчар, но имал добро и щедро сърце, винаги помагал на ближните и подкрепял онеправданите. Заради добродетелния му живот го избрали за епископ на град Тримитунт. А Бог го дарил с дарбата да изцелява всякакви болести.

Скоро епископът се прочул с лечителските си способности. Всички го почитали - бедни християни, знатни чиновници и дори царе. И всеки получавал от светия отец помощ, подкрепа, утеха и изцеление.

Прославен чрез своите велики чудеса, един ден, докато жънел своята нива, св.Спиридон сам узнал за близката си смърт. Светецът умрял около 350 г. след кратко боледуване.

Оттогава християните ходели на гроба на великия светител и чудотворец, за да търсят спасение за душите и изцеление за болките си.

В средата на 7 век нетленните мощи на св.Спиридон били пренесени на остров Корфу, където са запазени и до днес.

В народния календар празникът е известен като

Спиридоновден или "Зачатие".

Празнуват го само жените, но най-много ония, на които им предстои да раждат. По стар обичай невестите, които искат да заченат, се поливат с топли отвари от билки.

Стара легенда разказва, че Спиридон бил светия, но другите светци не го зачитали, защото бил много горделив и се обличал и обувал по чорбаджийски. Веднъж, когато всички отивали при Господ на поклонение, замръкнали в крайпътен хан. За назидание на Спиридон светиите накарали ханджията да заколи коня му, а на измекярина му — магарето. На сутринта светите мъже се приготвили да тръгват, само слугата на Спиридон стоял втрещен пред закланите животни. Тогава светецът му рекъл: „Не се бой, тури им главите и те ще станат". Станало чудо - щом поставил отрязаните глави, животните мигом оживели. Само дето в бързината слугата сложил на коня магарешка глава, а на магарето – конска. Когато другите светии видели това чудо - признали Спиридон за свой равен събрат.

Денят на свети Спиридон е обявен за професионален празник на всички обущари.

Именници днес са всички, които носят името Спиридон и негови производни.

Източник: Faktor.bg
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев