Зелена сделка за Европа: Първи реакции на евродепутатите

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен пред евродепутатите: „Цената на бездействието се увеличава с годината“ © Европейски съюз 2019 - ЕП
12.12.2019 / 15:31

Депутатите се свикаха на пленарна сесия, за да обсъдят с Урсула фон дер Лейен и Франс Тимерманс пътната карта до неутрален за климата континент.

След неотдавнашната декларация на Парламента за извънредни ситуации в областта на климата, председателят на Комисията фон дер Лейен разкри плановете на Комисията да постигне неутралитет на климата в ЕС до 2050 г. в сряда в Брюкселската камара.

Ръководителите на политическите групи на Парламента изложиха своите виждания как да гарантират, че бъдещият „Европейски закон за климата“ се финансира и прилага по икономически и социално балансиран начин.

В заключение на двучасовия дебат комисарят, отговарящ за Зелената сделка, изпълнителният вицепрезидент Франс Тимерманс отговори на някои от най-належащите въпроси на евродепутатите относно начините за финансиране на енергийния преход в централните и източните държави-членки и как да се гарантира че промишлеността на европейските страни и на страни извън ЕС може да се конкурира по сходни правила.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен

Естер Де Ланге (ЕНП, НЛ) каза, че нейната група споделя „моралното задължение“ да защитава планетата: „Ние сме последното поколение, което може да го направи. Съгласуваната и последователна индустриална политика и амбициозната зелена сделка трябва да вървят ръка за ръка, обединявайки най-добрите и най-ярките заедно, за да предоставят интелигентни решения. “Ако и други части на света също не играят по този начин, ЕС трябва да преразгледа отворения достъп до европейския пазар, заключи тя.

Iratxe García (S&D, ES) заяви: „Днес беше представен нов модел на растеж, който ще превърне ЕС в по-справедливо и проспериращо общество“. Този модел следва да се основава на три стълба: зелен стълб за постигане на целите в областта на климата, червен стълб за осигуряване на силно социално измерение на Зелената сделка и финансов, при който дългосрочният бюджет на ЕС следва да осигури достатъчно ресурси за постигане на тези цели. ,

„Ще успеем само ако променим това предизвикателство във възможност“, каза Дачиан Чоло (RE, RO). За да стане това, „Зелената сделка не трябва да носи нова бюрокрация“, а да доведе до мобилизиране на обществото. Той призова амбицията на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове да бъде повдигната в предстоящия закон за климата и за двоен подход към зелената дигитализация и технологиите.

Филип Ламбертс (Зелени / EFA, BE) поиска ЕС да се ангажира с 65% намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. и да гарантира устойчиви ресурси, биоразнообразие и да се справи с замърсяването. „Фондът за справедлив преход“ трябва да се възползва от най-уязвимите хора, докато селското стопанство и финансовата политика се нуждаят от цялостен ремонт, каза той.

Силвия Сардоне (ID, IT) попита Комисията: „Разгледали ли сте социалното и икономическото въздействие от постигането на неутралитет на климата до 2050 г.?“ Тя каза, че има „противоречие“ между целите на ЕС в областта на климата и търговските сделки, подписани със страни с по-ниска околна среда стандарти.

Ришард Легутко (ECR, PL) заяви, че Комисията трябва да работи с държавите-членки, които предстои да обсъдят целите за намаляване на емисиите в Европейския съвет. „Комисията се опитва да изземе властта от държавите-членки? (...) Правителствата не трябва да оставят настрана на нещо толкова фундаментално “, добави той.

Манон Обри (GUE / NGL, FR) предложи алтернативна „нова зелена сделка“ от нейната група, включваща данъци върху въглерод, пластмаса и керосин и задължителни мерки за намаляване на емисиите с 70% за постигане на по-човешки „социален и екологичен“ преход.

Гледайте видеоклиповете от първия кръг на ораторите на политически групи: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/debate-on-the-european-green-deal-one-round-of-political-group-leaders_I181963- V_v

Frans Timmermans, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия: https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/vod.html?mode=unit&vodLanguage=EN&vodId=1576076781991&date=20191211

 

Следващи стъпки

Парламентът ще даде отговор на плановете на Комисията, като прие резолюция по време на пленарната сесия на 13-16 януари 2020 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев