77% от българите смятат, че е честно за тежкотоварни превозни средства и автобуси да плащат по-високи пътни такси

Камиони, път
13.12.2019 / 13:07

77% от българите са на мнение, че е справедливо тежките камиони и автобуси да плащат по-високи данъци от автомобилите. Изводите са от проучване, проведено от Trend в периода 30.11-06.12.2019 г., чрез директно полустандартно интервю лице в лице между 1000 души на възраст над 18 години.

Изследването е поръчано от Агенция „Пътна инфраструктура“ за прилагане на системата за пътни такси.

Висок дял - 72% от анкетираните чуха за планираното въвеждане на системата TOLL. Хората бяха зададени на следния въпрос: "Тол таксите се основават на действителното изминато разстояние с камиони и автобуси и зависят от теглото и категорията на околната среда на превозното средство, каквато е европейската практика. Няма бариери, а камери, които проследяват пътя. Направете Вие лично одобрявате или не одобрявате тази система изобщо? ”Съобщава се за висок дял на одобренията - 64% и едва 12% не са съгласни.

Според 77% от анкетираните е честно за тежкотоварни превозни средства и автобуси да плащат по-високи такси от обикновените автомобили, а само 9% казват, че не е справедливо.

56% от българите са съгласни камионите с по-високи стандарти на емисиите, т.е. тези, които замърсяват по-малко, да плащат по-ниски такси. Според тях тази мярка ще подобри чистотата на въздуха, 26% казват, че не са съгласни. Малко над половината българи (52%) заявиха, че мярката ще насърчи превозвачите да обновят своя автопарк, докато 28% са казали, че не са съгласни. Делът на тези, които са съгласни, също е висок - 41% казват, че камионите с по-ниски екокатегории трябва да бъдат забранени, а 29% не са съгласни.

Много висок дял от 76% казват, че „Ако искаме както добра инфраструктура, така и ниски данъци, че е тежките камиони да плащат повече“. Само 12% не споделят това мнение. Две трети от българите смятат, че новата електронна система ще подобри събирането на глобите, а 18% не са съгласни.

Според 53% от анкетираните средствата, събрани от системата за пътни такси, трябва да отидат за изграждане на нови пътища и магистрали и поддържане на съществуващите. 26% от тях смятат, че трябва да бъдат инвестирани главно в поддръжката на вече съществуващи пътища и магистрали, а 10% смятат, че трябва да бъдат инвестирани само в изграждането на нови пътища и магистрали.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев