Върховенство на закона в Полша и Унгария: дебат със Съвета и Комисията

Европейски парламент
16.12.2019 / 13:48

В понеделник членовете на ЕП ще преценят дали стойностите на ЕС са изложени на риск в Унгария и Полша, с комисаря Дидие Рейндерс и финландския министър Тити Тупурайнен.

Дебатът в Комитета за граждански свободи относно двете процедури по член 7, параграф 1 ще включва презентации за Унгария и Полша от Тити Tuppurainen, министър по европейските въпроси на Финландия, от името на Съвета, и изключително за Полша от Дидиер Рейндерс, комисар по правосъдие ,

Няколко дни след изслушването на Съвета по общи въпроси за Унгария в рамките на процедурата, инициирана от искането на Парламента през септември 2018 г., г-жа Tuppurainen ще представи на членовете на ЕП заключенията относно оценката на годишния диалог за върховенство на закона. Тя също така ще изложи вижданията на Съвета относно ситуацията в страната.

След това г-жа Tuppurainen и г-н Reynders ще изнесат презентации относно състоянието на върховенството на закона в Полша. През март 2018 г. Парламентът подкрепи предложението на Европейската комисия за активиране на член 7, параграф 1 от Договора за ЕС във връзка с развитието в страната.

 

Кога: понеделник, 16 декември, 21.00 - 22.30

Къде: Европейски парламент в Страсбург, сграда на Луиз Вайс, стая N1.4

Можете да следите съвместния дебат на живо: https://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/committees/video?event=20191216-1930-COMMITTEE-LIBE

 

Заден план

Процесът по член 7, параграф 1 (иницииран от Парламента в случай на Унгария и от Комисията в случая на Полша) има за цел да определи дали дадена държава има риск да наруши установените ценности на ЕС. Тревогите на Парламента, свързани с Унгария, включват съдебната независимост, свободата на изразяване, корупцията, правата на малцинствата и положението на мигрантите и бежанците.

В случая на Полша депутатите са най-притеснени от разделението на властите, независимостта на съдебната система и основните права.

Държавите-членки на ЕС могат да решат с мнозинство от четири пети и след получаване на съгласието на ЕП да започнат процедурата, предвидена в член 7 от Договора за ЕС, което в крайна сметка може да доведе до санкции, като например спиране на правото на глас в Съветът.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев