78-годишна баба и внук ѝ зад решетките, продавали марихуана от дома си

Затвор
17.12.2019 / 10:53

Присъда от една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок получи 78-годишната жена, която беше обвинена за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици в столичния ж.к.„Люлин“. Това е най-възрастната жена, привличана до момента към наказателна отговорност за наркоразпространение, съобщават от прокуратурата.

Бабата сама разфасовала марихуана на дози, когато внукът ѝ отсъствал и я продавала в дома си на клиенти след уговорка по телефона, доказа съдебното разследване. При неутрализиране на групата, малко преди разследващите да влязат в жилището ѝ, от прозореца на обитаваната от нея стая бил изхвърлен плик с близо четвърт килограм марихуана. Жената опитала да се освободи от друго количество в тоалетната чиния.

По-лекото наказание, наложено ѝ от съда, се дължи както на напредналата ѝвъзраст, така и на факта, че единствено тя от подсъдимите не е била осъждана.

Внукът ѝ, който беше обвинен като ръководител на групата, получи четири години лишаване от свобода. Той вече е приведен в Софийския затвор, след като съдът не измени мярката му за неотклонение „Задържанепод стража“.

Ако присъдата му бъде потвърдена от горните съдебни инстанции, той ще трябва да остане зад решетките общо 6 години. Ще изтърпи ефективо и 2-годишна предходна условна присъда за разпространение на наркотици, след като в рамките на изпитателния срок извършил ново престъпление.

Определените от Специализирания наказателен съд наказания на не са окончателни и могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

В затвора вече са и другите двама подсъдими по делото. Още преди внасянето на обвинителния акт в съда те се признаха за виновни и поискаха споразумение с прокуратурата, като приеха да изтърпят 3-годишни ефективни присъди.

Източник: БНТ
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев