Парламентът стимулира усилията за подобряване на екологичните резултати

Европейски парламент
17.12.2019 / 13:27

В понеделник Бюрото на парламента - органът, който определя институцията, работи по правилата, разкриващи амбициозни екологични цели за парламентарния мандат 2019-2024.

Европейският парламент приема своя ангажимент да даде положителен принос за устойчивото развитие политически, законодателно и оперативно. Председателят на Европейския парламент Дейвид Мария Сасоли, коментирайки решението на Бюрото, заяви:

„Спешността в климата се превърна в един от най-належащите проблеми на нашето време. Това стана ясно по време на последните европейски избори, в които гражданите поставиха борбата за нашата планета на първо място в политическата програма на ЕС. През последните няколко години Европейският парламент беше много активен в намаляването на въздействието върху околната среда. Всъщност той е неутрален до въглеродните емисии от 2016 г. и приканваме другите институции на ЕС да следват примера си за съвместно компенсиране на неприводими преки и косвени въглеродни емисии възможно най-скоро. Трябва обаче да продължим, за да изпълним своя ангажимент за непрекъснато подобряване на екологичните ни показатели. Тези мерки са стъпка в правилната посока. "

Заместник-председателят Хайди Хаутала, която отговаря за схемата на ЕС за управление на околната среда и одит (EMAS), добави:

„Европейският парламент, международна институция, в която работят много хиляди индивиди, е в състояние да води прехода към устойчива, неутрална по отношение на климата и икономика и общество икономия на ресурси. Вече започнахме да свеждаме до минимум нашето въздействие върху околната среда и да насърчаваме устойчивост Но с течение на времето е също толкова наложително ЕП редовно да преразглежда целите и мерките, за да повиши амбицията си. Смятам, че днешното решение за обединени екологични цели от 2024 г. е важна стъпка към цялостно отчитане на устойчивостта от парламента. "

 

Новата целева дата 2024 г. включва:

намаление на въглеродния отпечатък с най-малко 40% в сравнение с 2006 г.

намаляване на въглеродните емисии от транспортирането на хора с 30% в сравнение с 2006 г.

намаление на потреблението на енергия с най-малко 20% в сравнение с 2012 г.

намаляване на потреблението на хартия с 50% през 2019-2024 г. в сравнение с 2010-2014 г.

Целите включват също намаляване и управление на отпадъците, потреблението на вода, възобновяемата енергия и екологичните обществени поръчки.

 

Какво е постигнато досега - някои примери

ЕП беше първата 100% неутрална въглеродна институция на ЕС, която компенсира всичките си неприводими въглеродни емисии;

ЕП постигна намаление на въглеродните емисии с 37,7% (в сравнение с 2006 г.) [1]

100% „зелена“ електроенергия се използва на трите места на работа от 2006 г. насам;

Техническата инфраструктура (термопомпи, охладителни системи и т.н.) е по-енергийна;

Използват се високоскоростни влакове вместо чартърни полети между Брюксел и Страсбург;

Пълен електрически автомобилен парк до 2024 г .;

Велосипедният парк се разраства непрекъснато и са въведени електронни велосипеди / -костери;

Консумацията на газ, отоплително масло и централно отопление на FTE е намалена с 20,6% от 2012 до 2018 г .;

Потреблението на електроенергия намалява с 14,9% от 2012 г .; [2]

Степента на рециклиране се увеличи до 69,1%;

Пластмасата за еднократна употреба се премахва постепенно - например няма да се премахват повече пластмасови бутилки на срещи и пластмасови бутилки от всички автомати, барове, ресторанти и други търговски обекти на трите места на работа.

 

Заден план

Европейският парламент подписа първия си ангажимент за политика в областта на околната среда през 2004 г. и се присъедини към доброволната схема EMAS през 2007 г. Той стана една от първите институции на ЕС и първият парламент в ЕС, получил сертификат EMAS. Екологичната политика на ЕП се основава на принципа за предотвратяване на емисиите и ограничаването им, когато те са неизбежни. Въпреки това, емисиите не могат да бъдат намалени до нула и когато те не могат да бъдат ограничени допълнително, трябва да се проучат други възможности. Всички скорошни цели за показатели за околната среда са изпълнени и дори са надвишени преди съответните срокове.

[1] Обхватът на Парламента върху въглеродния отпечатък обхваща седем области: потреблението на енергия; изтичане на газове с хладилен агент; товари; превоз на хора; доставка на оборудване и услуги; директни отпадъци; и дълготрайни активи. Това е възможно най-широк обхват според класификациите на ISO и съдържа всички преки, полу-директни и косвени емисии, генерирани от Парламента.

[2] изчислението се базира на броя на заетите лица - FTE = Пълно работно време

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев