Европейският парламент подкрепя мерките за намаляване на измамите с ДДС при електронната търговия

Европейски парламент
17.12.2019 / 14:37

Депутатите подкрепиха мерките във вторник, предназначени за борба с укриването на ДДС при електронна търговия, които биха помогнали за намаляване на загубите от 137 милиарда евро всяка година в ЕС на измами с ДДС.

Мерките, съдържащи се в две законодателни актове, оглавявани от Парламента от Лидия Перрейра (ЕНП, РТ) и разисквани в понеделник, изискват от доставчиците на платежни услуги да събират данни за плащания за трансгранична електронна търговия. Ще бъде създадена нова централна електронна система за съхранение, така че органите за борба с измамите в държавите-членки да могат да обработват по-добре информацията за плащанията.

Административното сътрудничество между данъчните органи на държавите-членки и доставчиците на платежни услуги също ще бъде засилено.

 

По-ефективно обмен на информация и съдебно преследване

Депутатите предложиха различни подобрения на текстовете в опит да направят обмена на информация и съдебното преследване по-ефективно. По-конкретно, някои от тези подобрения включват:

Създаване на обща система за събиране на сравними статистически данни за измами с общност с ДДС и изискване за публикуване на национални оценки на загубите от измами с ДДС;

Създаване на мандат на Европейската прокуратура в сътрудничество с националните съдебни органи, за да гарантира, че измамниците ефективно се преследват в националните съдилища;

Държавите-членки инвестират в събиране на данъци, водено от технологии, по-специално чрез автоматично свързване на корпоративните касови апарати и системите за продажби с декларациите за ДДС;

Подобряване на комуникацията и оперативната съвместимост между свързаните с данъците бази данни на равнище Европейски съюз;

Изискване доставчиците на платежни услуги да съхраняват записи за платежни транзакции за тригодишен период, за да подпомогнат държавите-членки в борбата с измамите с ДДС при електронна търговия и разкриването на измамници.

Наредбата за мерките за засилване на административното сътрудничество с цел борба с измамите с ДДС е приета с 590 гласа „за“, 19 гласа „въздържал се“ и 81 гласа „въздържал се“.

Директивата за определени изисквания към доставчиците на платежни услуги беше приета с 591 гласа „за“ и 18 „въздържали се“.

 

Следващи стъпки

Сега министрите на държавите-членки на ЕС трябва да приемат двата законодателни акта.

 

Заден план

Според изчисленията на Комисията онлайн продажбите в ЕС струват 550 милиарда евро годишно, от които 96 милиарда евро са трансгранични. Новите правила трябва да наберат 7 милиарда евро приходи от ДДС за държавите-членки.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев