Европейският парламент призовава за допълнителна защита на пчелите

Пчели
17.12.2019 / 14:54

Предложените досега мерки не гарантират запазването на населението, казват евродепутатите. Сега се очаква да бъде гласувана резолюция за предприемане на допълнителни мерки за защита на опрашителите.

Европейският парламент призовава за допълнителна защита на пчелите и опрашващи насекоми. Това е посочено в резолюция, която ще бъде обсъдена на днешната пленарна сесия в Страсбург. Предлагат се две основни групи мерки за справяне с проблема за намаляване на пчелите в световен мащаб и в целия Европейски съюз. Първо, ограничаване на употребата на пестициди и второ, провеждане на допълнителни изследвания за точните причини за изчезване на пчелите.

Пълната забрана за употреба на пестициди все още не отговаря на подкрепата на всички държави-членки. Затова се предлага компромисно решение, което затяга контрола върху използването им, като прави регистрацията по-сложна и увеличава проверките.

Освен това Европейският съюз предвижда мерки за ограничаване на вноса на фалшив мед.

Предвижда се също така да се осигури допълнително финансиране за научни изследвания в подкрепа на начините за опазване на пчелите и вследствие на това запазване на биоразнообразието.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев