Новите правила за борба с финансовите измами и прането на пари влизат в сила през януари

Евро
17.12.2019 / 21:41

В момента контролните органи в Европейския съюз откриват само 1% от приходите от пране на пари на Стария континент, предаде БНТ.

На 20 януари влизат в сила новите правила за финансовите плащания на равнището на Европейския съюз. Те предвиждат по-строг контрол върху финансовите измами и прането на пари. Това съобщи на 17 декември в интервю по БНТ с евродепутата от ЕНП Емил Радев, който е и докладчик по темата. България е една от страните, която е изпълнила почти всички законови изисквания, свързани с борбата с финансовите измами и прането на пари.

За първи път на ниво Европейски съюз контролът върху криптовалутите и превръщането им в реални платежни средства ще бъде затегнат. "Досега нямаше реални правила как виртуалната валута да се превърне в истинска, която позволяваше пране на пари и по този начин да финансира дори терористични организации", обясни Радев.

Промени бяха направени и във финансовата обосновка в областта на произведенията на изкуството, където вече ще бъдат въведени правила и на равнище ЕС.

Според Емил Радев в момента само 1% от случаите на пране на пари са засечени на ниво Европейски съюз, което е твърде малко. България обаче е една от страните с висок процент на заснемане на подобни дела и в нашата част от правилата, особено относно конфискацията на незаконно придобито имущество, правилата са по-сериозни, отколкото в други държави-членки.

Според Радев в момента имотите в България са запорирани за близо 2 милиарда лева. Пране на пари и злоупотреба с еврофондове са сред водещите теми на днешното заседание на парламента.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев