Обединените патриоти настояват за по-тежки наказания за нападение над медици

...
18.12.2019 / 16:54

Народните представители от НФСБ и ВМРО в групата на „Обединени патриоти“ внесоха в деловодството на Народното събрание предложения за промени в Наказателния кодекс, с които се увеличава минималният размер на наказанието „лишаване от свобода“ в случаите на квалифициран състав на лека, средна и тежка телесна повреда, когато същата е причинена на медицински специалист при или по повод на изпълнение на службата или функцията.

„Случаите на агресия срещу медицинските специалисти зачестяват и за съжаление се превръщат в нещо обичайно. Считаме, че това е недопустимо и ние като общество трябва да се противопоставим категорично на подобна агресия“, подчерта мотивите на вносителите зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов, и представи пред медиите поредица от примери:

На 22 март пациент наби личната си лекарка в 18 ДКЦ в София. До насилието се стигнало, след като тя се опитала да обясни на мъжа, че няма право да му даде направление за бъбречна трансплантация, защото няма такива правомощия.

Преди няколко месеца медик от УМБАЛ „Св. Пантелеймон“ е бил нападнат и заплашван от сина на пациентка. Младежът се нахвърлил върху доктора, започнал да го ругае и да му крещи: „Ще видиш какво ще ти се случи, ще ти откъсна главата, жив оттук няма да излезеш“.

През август пациентка е била приета в белодробна болница във Велико Търново, но самоволно напуснала, за да отиде на сватба, след което се върнала във влошено здравословно състояние. Близките се възмутили, че лечението продължава, те очаквали пациентката им да бъде излекувана веднага. Стигнало се до саморазправа с двама лекари и четири медицински сестри.

На 13 ноември 50-годишният фелдшер Красимир Куманов бе нападнат в село Каменар от сина на пациентка.

На 29 ноември станахме свидетели на непровокирана с нищо агресия срещу медицински специалисти. Пациент атакува брутално лекарите и сестрите от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“ в София. Пострадалите медици – освен физически травми, получиха и сериозен психически шок, посочиха вносителите.

Пореден опит над нападение над лекари бе регистриран на 3 декември. Мъж във видимо нетрезво състояние е заплашвал медици от ДКЦ 1 в Бургас с газов пистолет.

Промените предвиждат увеличаване на минималния размер на наказанието „лишаване от свобода“ за тежка телесна повреда на седем години, вместо досегашните пет. За средна телесна повреда – на пет години, вместо досегашните три. За лека телесна повреда – на две години, вместо досегашната една. При леката телесна повреда без разстройство на здравето се завишава максималният размер на наказанието от три на пет години лишаване от свобода, посочи Христиан Митев, народен представител от НФСБ и зам.-председател на Правната комисия в Парламента.

Източник: https://www.novinite.bg/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев