Половинки водят дела за домашно насилие, за да извлекат имуществени ползи при развод в Пловдив

...
18.12.2019 / 17:06

В Пловдив се случва понякога да се водят дела за домашно насилие, за да се извлекат някакви дивиденти от тях

ова каза пред журналисти председателят на Районния съд под тепетата Иван Калибацев. Той обясни, че подобна практика се използва в случаи на развод, когато се решават най-вече имуществени спорове или жилището трябва да бъде предоставено на единия съпруг.

В Пловдив делата за домашен тормоз никак не са малко на фона на тези в страната. Само за миналата година броят им е бил 258, а от началото на 2019-та досега са образувани 235 подобни дела в съда.

Често обаче имало случаи, които се развиват в петък следобед, като целта е да се отстрани евентуалният насилник от жилището. "Впоследствие в самото съдебно производство насилието не се доказва изцяло, което е показателно и за нас, че освен чисто практически и защитно за жертвата, понякога се използва и в по-особени такива производства, при решаване най-вече на имуществени спорове, при предоставяне на жилища и т.н.", уточни Калибацев. Но допълни, че повечето дела за домашно насилие са съвсем основателни.

938 са делата за развод от началото на годината досега в Пловдивския районен съд, миналата година техният брой е бил почти същия, като тенденцията и делата за развод и при тези за домашно насилие, е устойчива, подчерта председателят на Районен съд-Пловдив.

Източник: https://dariknews.bg/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев