С пет компании ще водим преговори за реализацията на АЕЦ "Белене"

АЕЦ-Белене
19.12.2019 / 15:19

Пет компании бяха класирани в процедурата за потенциални инвеститори за реализацията на АЕЦ „Белене“. Това са „Росатом“, китайската „Сиененси“, Корейската хидро-атомна корпорация, Фраматом и „Дженерал електрик“.

Общо 13 заявления са подадени са участие в процедурата, но преговори ще се водят с петте компании. 4 заявления са подадени и за придобиване на миноритарен дял и изкупуване на електроенергия, като сред кандидатите е Северна Македония.

„Беше финализаран доклада и в кратката листа с компании, с които ние бихме искали да водим преговори за реализацията на АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип са пет компании – „Росатом“, „Сиененси“, Корейската хидро-атомна корпорация, Фраматом и „Дженерал електрик“. Последните две са включени, защото имат конкретно предложение за участието си в проекта и за финансирането на дейностите, които възнамеряват да извършват. Това ще даде възможност проектът да се диверсифицира. Всяка една компания може да влезе в разговори с другата.“, обясни пред журналисти в парламента Теменужка Петкова.

Източник: https://dariknews.bg/
Снимка: Sofia Photo Agency, архив
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев