Франция глоби Google със 150 милиона евро

Google
20.12.2019 / 14:39

Органът по конкуренция на Франция глоби Google със 150 милиона евро (167 милиона долара) за злоупотреба с господстващото му положение на пазара за реклама в мрежата за търсене, предаде БТА.

При първото по рода си санкциониране на американския гигант, властта също така нареди на Google да „изясни правилата за експлоатация на своята рекламна платформа Google Ads и процедурите за спиране на акаунти“ за определени рекламодатели.

Този ход е третото по големина наказание, присъждано някога за злоупотреба с пазарна власт, каза шефът му Изабел де Силва на пресконференция.

Google заема „изключително доминираща позиция“ в рекламата на базата на търсене с пазарен дял между 90 и 100 процента, каза тя, и „когато има голяма сила, има и големи отговорности“.

Тя каза, че властите нямат спор с Google относно определянето на правила за достъп до рекламни услуги, базирани на търсене, но „тези правила трябва да са ясни“. Google не може да бъде разрешена да прилага правилата "неправилно".

Несигурността относно рамката на политиката за рекламодатели "може да е обезкуражила развитието на иновативни сайтове", заяви органът по конкуренция.

Google разполага с два месеца да представи подробно предложение за мерките и процедурите, които възнамерява да приложи, за да приведе практиките си в съответствие.

"Френският орган по конкуренция счита, че правилата за работа на Google Ads, налагани от Google на рекламодателите, са установени и се прилагат при обективни, непрозрачни и дискриминационни условия. Непрозрачността и липсата на обективност на тези правила затрудняват прилагането на рекламодателите. те, докато Google разполага с цялото усмотрение да промени своето тълкуване на правилата по труден за предвиждане начин и да реши съответно дали сайтовете се съобразяват с тях или не. Това позволява на Google да ги прилага по дискриминационен или непоследователен начин. води до щети както за рекламодателите, така и за потребителите на търсачките", пише Autorité de la Concurrence в съобщение за печата, цитирано от "Tech Crunch".

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев