Заводът на Фолксваген ще бъде в Пловдив, а не в Турция, вярва зам.-кмет под тепетата

Фолксваген
20.12.2019 / 15:21

Няма окончателно решение на концерна "Фолксваген" къде ще прави новия си завод, виждаме, че строителството в Турция все още не е започнало, каза пред колегите от plovdiv24.bg заместник-кметът Стефан Стоянов в отговор на въпрос окончателно ли България и в частност Пловдив изгуби битката за "Фолксваген".

Стоянов обясни, че Турция е осигурила по-добри условия, от една страна, а от друга - държавата е много голям пазар, освен това автомобилната индустрия е силно развита.

Припомняме, че германският автомобилен гигант "Фолксваген" трябваше да избере между България и Турция за новия си завод в Изтoчнa Eвpoпa. Немски издания дори свързваха пoceщeниeтo нa гepмaнcĸия пpeзидeнт Фpaнĸ-Baлтep Щaйнмaйep през април т.г. като cигнaл зa нaĸлaнянe нa вeзнитe в пoлзa нa Бългapия. Щайнмайер беше в София и Пловдив, които се надпреварваха за българска локация на завода. Немският президент посети ĸлючoви гepмaнcĸи пpoизвoдcтвa y нac - Lufthаnѕа Тесhnіk в cтoлицaтa и Lіеbhеrr в "Tpaĸия - иĸoнoмичecĸa зoнa".

В края на м. май пък с решение на ОбС- Пловдив община Пловдив дари безвъзмездно 300 000 лева на община "Марица" за предпроектно проучване и подземна инфраструктура на високотехнологичен парк. Неофициалната информация тогава беше, че парите ще се използват за изграждането на завода на "Фолксваген" на територията на "Тракия икономическа зона".

Източник: https://www.novinite.bg/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев