До 2030 г. повече от 49% от американците ще имат наднормено тегло

Дюнери
20.12.2019 / 16:44

След проучване американски учени установиха, че до 2030 г. почти половината от възрастните американци ще имат наднормено тегло, предаде БТА. Проблемът със затлъстяването се оказа по-сериозен от очакваното.

„Много е смущаващо“, казва д-р Джон Лорънс Апел от Джон Хопкинс, експерт по хранене. "Ще имаме ужасни медицински и финансови проблеми, защото твърде много хора ще тежат твърде много", добави д-р Епъл.

Проучването е проведено от учени от Харвард и университета Джордж Вашингтон и публикувано от New England Journal of Medicine.

Наднорменото тегло увеличава риска от сърдечни заболявания, инфаркти, инсулти, диабет, рак и много други здравословни проблеми. Затлъстяването се определя от индекса на телесната маса, който е свързан със съотношението височина към тегло. нормалните норми на този индекс са под 25. При хора с наднормено тегло той е от 25 до 30. Средно затлъстелите са в индекса от 30 до 35, а при тези със силно наднормено тегло индексът е на 35 и нагоре.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията над 40% от възрастните американци имат проблеми със затлъстяването. Според ново проучване до 2030 г. над 49% от американците ще имат наднормено тегло. В 29-те щата те ще бъдат повече от половината.

Затлъстяването е най-разпространено сред жените (28%) и хората с ниски доходи (32%).

Парадоксът е, че хората с ниски доходи и възможности да купуват храна тежат повече. Добрата новина досега е, че диабетът намалява поради ранната диагностика и лечение.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията отчитат спад в затлъстяването при децата в предучилищна възраст, на които в училищата се сервира държавна храна. Затлъстяването намаля от 16% през 2010 г. на 14% през 2016 г.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев