Сливен - минало и настояще. Обзор на седмицата

Сливен
22.12.2019 / 18:43

Ансамбълът за народни песни и танци-Сливен чества своята 60-годишнина. Празникът беше отбелязан на 18 декември с голям концерт в залата на Драматичен театър „Стефан Киров“. На събитието присъства и кметът Стефан Радев, който подари на артистите икона на Св. великомъченик Димитър. Сред гостите бяха председателят на местния парламент Димитър Митев и общински съветници, заместник-кметовете Пепа Чиликова, Румен Иванов и Стоян Марков, секретарят на общината Валя Радева, областният управител Чавдар Божурски, ръководители на ансамбли от страната, танцьори, певци, музиканти и общественици. Залата беше препълнена. Билетите свършиха няколко дни преди събитието. По този повод ансамбълът организира втора дата, която ще бъде на 27 декември от 18:00 часа в зала „Сливен.

Кметът Стефан Радев поздрави всички пенсионери от община Сливен по време на посещението си в обновения клуб на пенсионера в квартал „Дружба“ до блок № 38. Членовете на клуба го поканиха на 19 декември на коледно тържество и го помолиха да избере име на клуба, като направиха три предложения – „Изток“, „Възраждане“ и „Дружба“, а кметът предложи името „Дружба – Изток“ и то бе прието. Клуб „Дружба-Изток“ беше изцяло обновен през август тази година. Ремонтните дейности, извършени от Община Сливен, започнаха в края на май. Беше извършена топлоизолация на стените, хидро и топлоизолация на покрива, ламаринена обшивка, обособен кухненски кът, санитарно помещение, осветителната инсталация също беше ремонтирана. Гости на празника в клуба бяха още председателят на Общинския съвет Димитър Митев, Пенка Симеонова – председател на областната организация на пенсионерите в Сливен, както и приятели от пенсионерски клуб „Хаджи Димитър“.

С 25 гласа „за“ местният парламент гласува последното за тази година изменение на общинския бюджет. Това се случи на редовната сесия на местния парламент, която се проведе на 19 декември. Общо 53 точки бяха включени в дневния ред. На сесията в четвъртък одобрение получи и кандидатстването на Общината с проект, свързан с развитието на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура, както и поемане на дългосрочен общински дълг, свързан с финансирането на този проект. Местният парламент определи и размера на възнагражденията на кмета на община Сливен, на председателя на общинския съвет и общинските съветници. След гласуване, за представител на местния парламент в Областния съвет за развитие на Сливенска област беше избрана Керанка Стамова. На днешното заседание беше разгледана и приета План-сметката за дейностите, свързани с битовите отпадъци, а също и участието на Община Сливен в Сдружение с нестопанска цел Югоизточен регионален иновационен център по биомехатроника. Необходимата подкрепа получиха и точките, свързани с кандидатстването на Община Сливен по Проект „Красива България“ за ремонт на част от сградите на Общината и Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. Общинският съвет гласува и обичайните разпоредителни сделки с недвижимо имущество, отпускане на финансови средства и помощи на граждани.

Председателят на клуба по шах за деца „Сините камъни“ Радослав Очков връчи на кмета Стефан Радев благодарствен адрес за подкрепата, която е оказвал на клуба, с пожелания за ползотворна и успешна нова година. Той информира, че през 2020-a клубът ще организира три турнира с международно участие – през пролетта, през лятото и есента, за празника на Сливен – Димитровден. От създаването си до днес децата активно се включват в национални състезания. От последния турнир в Пловдив сливенският клуб има завоювано второ място в конкуренция с над 100 деца от цялата страна. От своя страна кметът поздрави Радослав Очков и всички, които го подкрепят за ентусиазма, с който работят за възраждането на този спорт в града и популяризирането му сред най-малките, защото развива дисциплина, ума и много други качества, които са нужни за успешна реализация в живота. В клуба членуват 20 деца, като най-малките са на 6 години. По инициатива на кмета Стефан Радев Община Сливен предостави помещение за малките шахматисти, което се намира в една от сградите на Общинския пазар и вече клубът има добри условия за подготовка. Занятията се провеждат два пъти в седмицата.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев