Преките чуждестранни инвестиции в България се увеличават през 2019 г.

Пари
24.12.2019 / 14:23

Преките чуждестранни инвестиции в България продължават да се увеличават през 2019 г. По данни на Българската народна банка между януари и октомври тази година ПЧИ възлизат на 953,1 млн. Евро, което е с 554 млн. евро повече в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям обем от нетните директни инвестиции е регистриран от Холандия (422 милиона евро), следван от Германия (233,7 милиона евро) и Великобритания (168,2 милиона).

На пръв поглед ръстът на преките чуждестранни инвестиции през последните години не е толкова впечатляващ. Трябва обаче да отбележим, че сега чуждестранният капитал е предназначен главно за индустриално производство и сектори с висока добавена стойност, които създават висока заетост и осигуряват висок икономически растеж, за разлика от годините преди световната икономическа криза (2007-2008 г.), когато ПЧИ скочиха, но повечето от тези пари са инвестирани в недвижими имоти през този период. Въпреки факта, че ПЧИ се увеличават непрекъснато през последните години, българските власти имат трудната задача да преодолеят дълбоките регионални дисбаланси в разпределението на чуждестранния капитал.

Южна България и големите икономически зони близо до София, Пловдив, Хасково и Димитровградград продължават да привличат по-голямата част от чуждестранните инвестиции. С изключение на няколко мащабни инвестиции в автомобилния сектор във Враца (Teklas и MD Elektronik), Ловеч (Voss Automotiv) и Плевен (Leoni), инвестициите в другите региони в Северна България все още са недостатъчни. Според премиера Борисов това би се променило напълно след изграждането на магистрала "Хемус" и някои от основните пътища в тази част на страната. Несъмнено добрата инфраструктура е от съществено значение за инвеститорите.

Междувременно влошената демографска структура в някои региони и рязкото намаляване на населението в някои областни градове правят задачата на властите да привлекат чуждестранен капитал изключително трудна поради липсата на достатъчно квалифицирана работна сила, причинена от миграционните процеси.

По-рано агенция InvestBulgaria обяви, че са подадени заявления за сертификати за нови инвестиционни проекти в размер на над 850 милиона евро. Наскоро първата стъпка към една от най-големите чуждестранни инвестиции беше направена в София. Агенция InvestBulgaria и нейният изпълнителен директор Стамен Янев подписаха с ръководителите на корейско-китайската компания Songuo Motors и италианския холдинг Хадид меморандум за намерения за изграждане на фабрика за електромобили в България. Двете компании възнамеряват да инвестират 200 милиона щатски долара в България. Очаква се бъдещата инвестиция да създаде близо 2000 нови работни места.

2019 г. ще бъде запомнена с тежката конкуренция за емблематичен инвеститор в автомобилната област. България загуби конкуренцията за нов завод на Volkswagen във финалната фаза. По-късно обаче немският автомобилен гигант временно спря проекта заради военната операция на Турция в Сирия, която позволява на България отново да се присъедини към конкуренцията за този стратегически инвеститор и да предложи още по-добри условия.

Междувременно българските емигранти може би отново ще станат най-големият чуждестранен инвеститор. Миналата година преводите на частните банки в България възлизат на рекордно високите 1,17 милиарда евро. 80% от тази сума идва от страни от ЕС - 833 милиона евро, а останалите пари - 340 милиона евро се прехвърлят от трети страни с големи български общности като САЩ, Канада и Турция. Според Евростат само четири държави-членки на ЕС получават повече пари от емигранти от България - Португалия, Румъния, Полша и Хърватия./BNR

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев