Българите празнуват Бъдни вечер

Коледна трапеза
24.12.2019 / 18:30

На 24 декември отбелязваме един от най-големите християнски празници - Бъдни вечер.

Според библейската традиция на Бъдни вечер Богородица влиза в труд и е началото на Христовото раждане.

Семейството се събира в очакване на раждането на Божия Син, Исус Христос.

Празникът на Бъдни вечер е посветен на дома, огнището, но и на починалите предци - роднини, които също се считат за част от семейството.

Християнският празник, предшестващ раждането на Христос, е наречен от българите „Малка Коледа“, „Суха Коледа“, „Малка Коледа“ или по-рядко „Мали Божич“ и „Крачун“.

На трапезата на Бъдни вечер е нечетен брой ястия - 7, 9 или 11. Масата за вечеря включва обреден хляб, наречен „Боговица“ или „Вечер“.

Омесва се с „безшумна вода“ от младо самотно момиче или млада булка, а брашното се пресява три пъти. От тестото върху хляба се формират изображения на нивата и на домашните животни.

Вечерята започва с проверка на масата, стаите, конюшните и градината, за да се прогонят злите духове. След като прочете молитвата, собственикът разбива хляба с монета вътре и първото парче от него се оставя преди иконата за Бог, второто е за къщата, а останалото се раздава на всеки член на семейството.

Смята се, че който получи парчето хляб с монета, ще има най-голям късмет през годината. Обичаят изисква по време на хранене никой да не става. Масата не се изчиства през цялата нощ, защото се смята, че починалият идва на вечеря и се грижи за благополучието на живите.

Под масата фермерът поставя пшенична слама, която се свързва с пшеничната слама в яслите на новородения Христос. Тази сламка не се изхвърля. Поставя се в градините или под овощните дървета, за да роди повече. Не изхвърляйте пепелта от огнището. Обикновено домакините го пръскат по нивите и лозята - за плодородие. Слагат го и в семето за сеитба. Смята се, че тази пепел лекува болести.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев