Българите изхвърлят 670 тона храна годишно

Храна
27.12.2019 / 12:22

Тази година ще отделим близо 2 милиарда лева за храна и подаръци. Според експерти обаче в дните след празниците всеки от нас изхвърля една трета от закупеното от него, предаде NOVA.

Разбира се, че купихме повече, отколкото можем да ядем, така че дни по-късно част от парите ни под формата на храна отиват в кофата. Килограм след килограм, ние ежегодно успяваме да изхвърлим 670 тона нездравословна храна.

„Българите изхвърлят средно 1/3 от всичко, което купуват. Това означава, че всеки път, когато влизаме в магазина и разглеждаме продуктите, които предстои да купим, трябва да мислим, че една трета от него отива директно в кошчето може “, каза готвачката Божана Кацарова.

За да не изхвърляме толкова много неща, съветът е да помислим какво купуваме и дали наистина имаме нужда от това. „Мислете по-отговорно, когато пазарувате, винаги се питайте:„ Имам ли нужда от това нещо? “, Каза тя.

Ако обаче ненужно сме се запасили, тогава възниква въпросът: "Можем ли да дарим тази храна?" Многобройни инициативи във Facebook са опция. Като пример - Лорета Тодорова организира кампанията за Коледно чудо за трета поредна година. Тя събира хранителни дарения за възрастни хора и хора в неравностойно положение. „Някак си в ежедневието все още бързаме и не мислим за тези неща, но когато има кой да ви покани, нещата се случват по-лесно“, коментира Тодорова.

За бизнеса даренията за хранителната банка са опция, но има определени условия - храната трябва да бъде в рамките на срока на годност, опаковката й да бъде недокосната и произходът й да е ясен, каза Цанка Миланова от Българската банка за храни.

Голямата трудност за компаниите идва от факта, че всеки продукт трябва да бъде етикетиран индивидуално с етикет "дарение". Следователно, понякога за бизнеса, начинът да извлекат останалата храна в кошчето може да бъде по-бърз и лесен. Получените продукти в складовете на банката за храни в България на стойност над 630 000 лева.

Според Европейската комисия всички държави-членки изхвърлят общо около 80 милиона тона храна годишно. Загубите възлизат на около 143 милиона евро. Обърнат - 178 кг на човек.

"Просто трябва да започнем да мислим малко за други хора, а не само за себе си", каза Лорета Тодорова.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев