Пет начина, по които ЕС ви защитава, когато пазарувате онлайн

Пет права, които се радвате, когато купувате онлайн
27.12.2019 / 14:08

Тъй като повечето от нас се обръщат към онлайн пазаруването, гледайте нашето видео на страницата на https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20191127STO67505/five-ways-the-eu-protects-you-when-you-shop-online-video за да откриете пет начина, по които ЕС прави електронната търговия по-безопасна за всички.

Благодарение на цифровия единен пазар онлайн пазаруването стана много по-безопасно и лесно.

 

Основни права

Вече можете да пазарувате онлайн за стоки или услуги от която и да е държава от ЕС. Търговците на дребно вече не могат да ви пренасочват към местен магазин с различни цени и продукти, практика известна като геоблокиране. Регламентът, с който се прекратява неоправданото геоблокиране, беше одобрен от евродепутатите и влезе в сила на 3 декември 2018 г.

Освен това онлайн продавачите трябва да изяснят всички разходи от самото начало - няма повече гадни изненади при касата. Те трябва да предоставят ясна информация за общата цена, включително всички данъци и допълнителни такси. Ако има допълнителни такси за услуги като експресна доставка или застраховка за пътуване, не можете да бъдете таксувани за тях, освен ако активно не ги изберете. Освен това не можете да бъдете таксувани допълнително за използване на вашата кредитна или дебитна карта.

 

Право на връщане или анулиране

Имате 14 дни да върнете поръчка, която сте направили онлайн по някаква причина и все пак да получите възстановяване. Има някои изключения, като билети за влак и самолет, билети за концерти или резервации за хотел. Трябва също да информирате търговеца, че искате да отмените покупката.

Вие също имате право да анулирате поръчка, ако тя не бъде доставена в уговорения час или в рамките на 30 дни и получите възстановяване.

 

Две години гаранция

Всички стоки, закупени в страни от ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, са обезпечени с минимална двегодишна гаранция. Националните правила могат да осигурят допълнителна защита и търговецът може да предложи и допълнителна гаранция, но това не замества или намалява двугодишната гаранция.

Ако продуктът, който сте закупили, е бил повреден по време на доставката, е дефектен или не изглежда или работи както е рекламиран, продавачът е длъжен да го поправи или замени безплатно или да ви даде намаление на цената или пълно възстановяване. Гаранцията обхваща и стоки втора употреба, закупени от търговец, но не и от частни лица.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев