14-годишният Радостин Чолаков е новият Бил Гейтс, който изуми Гугъл

Радостин Чолаков
27.12.2019 / 16:16

Няма тайни в компютърния свят за 14-годишния Радостин Чолаков. Талантливият ученик от родопското село Барутин получи световно признание от "Гугъл" преди две години, а в момента прави мобилни приложения и сайтове въпреки крехката си възраст.

"Радостин успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери, които инвестира в работата си, тъй като програмите, които използва, са платени.

В момента момчето е осмокласник, живее сам в Пловдив (учи в града под тепетата, а родителите му живеят и работят в Барутин) и е едно от най-талантливите деца на България. Радостин е пред завършването на новото си приложение, с което може да се поставят задачи за деня и да се води статистика за тях.

"Вдъхнових се през лятото, когато майка ми ми направи забележка, че ям прекалено много сладко. Тогава реших да направя приложение, на което да записвам колко точно сладко съм изял. Идеята зад него е лесно да можеш да следиш как се справяш с различни задачки и цели. Нещо като дигитален бележник. Впоследствие идеята се разшири и приложението може да поставя най-различни цели", разказа пред "България днес" Чолаков, като уточнява, че използва част от ваучерите от "Гугъл", за да направи творението.

Делата на 14-годишния гений не спират дотук. Той благотворително изгражда и продължава да развива уебсайта на фондация "Усмивка за Африка", през който хората могат да даряват за благотворителните проекти. Също така има идеи за мобилни игри и други приложения, които тепърва ще развива.

Радостин признава, че не е мислил дали ще остане да живее в България, или ще продължи живота си в чужбина, след като завърши образованието си. Но в едно е сигурен - иска да направи собствена компания, за да не му се налага да работи за друг.

"През новата година си пожелавам успешно да се развивам и да съм здрав. А празниците ще прекарам със семейството си и за малко ще оставя програмирането", завършва с усмивка талантливото момче.

Източник: https://www.novinite.bg/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев