Европейският парламент намери нарушения на правата на човека в Русия, Афганистан и Буркина Фасо

Европейски парламент
30.12.2019 / 14:43

В четвъртък Европейският парламент прие три резолюции, в които направи равносметка на положението с правата на човека в Русия, Афганистан и Буркина Фасо.

 

Русия

Депутатите призовават руските власти незабавно да отменят закона на страната за „чуждестранни агенти“ и да приведат съществуващото законодателство в съответствие с конституцията и задълженията на Русия съгласно международното право. Този закон от 2012 г. изисква неправителствените организации на страната да се регистрират в Министерството на правосъдието като „организации, изпълняващи функциите на чуждестранни агенти“, ако получават чуждестранно финансиране или участват в неясно описани „политически дейности“.

Резолюцията също така осъжда наскоро одобрените изменения в закона за „чуждестранните агенти“, които значително разширяват обхвата му и ще позволят на хората да бъдат дискредитирани или етикетирани като „чуждестранни агенти“. Тази мярка често се използва срещу представители на гражданското общество, членове на политическата опозиция или независими журналисти.

Законът също така налага специфични изисквания за регистриране, етикетиране и водене на счетоводство за публикации и прави неспазването криминално престъпление, включително възможността за санкции с тежки административни глоби или лишаване от свобода до две години.

Текстът беше одобрен с показване на ръце. Пълната резолюция скоро ще бъде налична тук: https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html (19.12.2019).

 

Афганистан

Европейският парламент изразява съжаление за широко разпространеното и продължаващо сексуално насилие над хиляди момчета и млади мъже в Афганистан, практика, известна на местно ниво като бача бази, която представлява детско робство и е широко разпространена в няколко провинции в страната. Бачите, обикновено момчета между 10 и 18 години, често се купуват или отвличат от обеднели семейства от влиятелни членове на елита в селските райони, включително политици и офицери от армията, след което те са сексуално малтретирани от мъже.

Затова членовете на ЕП призовават централните и местните власти в Афганистан да премахнат подобни практики и да създадат национална линия за помощ за жертви, посветена на нарушенията на правата на децата. Те също така призовават правителството на Афганистан да започне национална кампания за обучение на широката общественост относно забраната на бача бази, тъй като само комбинация от правоприлагане и образование ще даде възможност за постигане на културни промени, необходими за премахване на подобни злоупотреби.

Текстът беше одобрен с показване на ръце. Пълната резолюция скоро ще бъде налична тук: https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html (19.12.2019).

 

Буркина Фасо

Депутатите осъждат всяка форма на насилие, сплашване и отвличане на цивилни в Буркина Фасо, по-специално насилие, насочено към конкретни религиозни общности, както и злоупотребата с религията с цел узаконяване на преследването на християни и други религиозни малцинства.

От 2015 г. джихадистите и други въоръжени групировки, които по-рано са действали в съседен Мали, тероризират населението на Буркинабе и атакуват държавни символи като военни цели, училища и здравни заведения. През 2019 г. над шестдесет християни бяха убити при многобройни атаки, най-новата на 1 декември срещу неделна служба в протестантска църква в източния град Хантукура, в резултат на което бяха 14 жертви.

Европейският парламент е обезпокоен от влошаващата се ситуация в Буркина Фасо и нейните международни геополитически последици и подчертава, че продължаването на сигурността и политическата помощ на ЕС за усилията, ръководени от Г5 Сахел в региона, са наложителни.

Текстът беше одобрен с показване на ръце. Пълната резолюция скоро ще бъде налична тук: https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html (19.12.2019).

Съобщението за пресата първоначално беше публикувано на уебсайта на пресцентъра на Европейския парламент: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20191212IPR68928/human-rights-breaches-in-russia-afghanistan-and- Буркина Фасо

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев