Соня Келеведжиева гостува в клуб „Будители“

От ляво на дясно: Иванка Калайджиева, Соня Келеведжиева и Валентина Димитрова
22.01.2020 / 19:31

Много приятели и колеги присъстваха днес, следобед на среща със Соня Келеведжиева. Срещата се състоя в клуба на пенсионираните учители „Будители“. Повода за инициативата е последната написана от авторката книга, която предстои да бъде представена официално в края на този месец.

За Соня Келеведжиева говори литературния критик и поет Валентина Димитрова. Тя представи пред публиката цялостното й творчество от самото начало до наши дни.

Соня Келеведжиева е родена в Сливен. Завършва гимназия „Добри Чинтулов" в града под сините камъни и българска филология в Пловдивския университет „Пайсий Хилендарски". Старши учител е по български език и литература в ГПЗЕ „Захари Стоянов" повече от двадесет години.

Тя е сценарист и режисьор на младежки театър „Класика", била е автор и водещ на телевизионните предавания: „Литературен автограф" и „Клуб Парнас", в които е изградила над двеста и петдесет портрета на творци от всички сфери на духовността. Редактор е на десетки книги, автор на разкази, новели, пътеписи, фейлетони, научни изследвания и критически материали.

Автор е на монографичните книги: „Орис"(1996), „Душата на словото"(1998); Цончо Родев – един живот за България(2000), „Наричаха го Софроний"(2004); „Весталка на надежда"(2008), на мемоарната книга „Театър, любов моя"(2006), двуезичната книга „Фрида" (2009), сборник с разкази и новели - „Нечути женски гласове" и др.

Гости на събитието бяха група ученици от ГПЗЕ „Захари Стоянов“, които също взеха участие в обсъждането. Соня Келеведжиева отговори на всички въпроси, които бяха отправени към нея. Присъстващите слушаха с интерес. Размениха се цветя и подаръци. Това бе една вълнуваща среща на три поколения.

Още снимки от новината

Валентина Димитрова говори за Соня Келеведжиева
Присъстващите
.....................................
.....................................

 

Текст, снимки и видеоклип: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев