Обмислят гратисен период за желаещите да си прехвърлят втората пенсия в НОИ

Пари
22.01.2020 / 19:46

Да се въведе гратисен период за прехвърлянето на партидите по вторите пенсии в НОИ - това обсъжда работна група, в която участват представители на синдикатите, пенсионните фондове, КФН, социалното министерство и НОИ.

Новината обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева след заседание на социалната комисия в парламента, съобщи trud.bg.

Досега хората можеха по желание да си пренасочат партидата от пенсионното дружество в НОИ в рамките на 5 години преди придобиване право на пенсиониране. Много от бъдещите пенсионери обаче са изтървали този срок и то не по тяхна вина. Сега ще имат възможност, ако желаят, да го направят.

Това е едно от предложенията, които обмисля работната група, която работи по промени в Кодекса за социално осигуряване.

Предложението за удължаване на този срок е на синдикатите, уточни Сачева. Дали това предложение ще бъде прието, ще стане ясно до месец, когато групата трябва да е готова със законовите промени, каза още социалният министър.

В момента хората, на които предстои да се пенсионират, имат право да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ пет години преди датата на пенсиониране.

Източник: https://dariknews.bg/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев