20,75 по Целзий: На Антарктида е по-топло от София

Пингвини плуват в напълно свободните от лед води на остров Хъмък две
15.02.2020 / 09:52

За първи път, откакто се провеждат замервания температурата на Антарктида надвиши 20 градуса по Целзий, съобщават информационните агенции.

20,75С са измерени в неделя на остров край бреговете на континента на 9 февруари.

Бразилският учен Карлос Шефер заяви пред Агенция Франс прес, че „никога не са виждали толкова висока температура в Антарктида“. Той уточни, че отчитането е било еднократно, а не част от дългосрочен набор от данни.

Температурният рекорд бе установен от бразилски учени, които са правили замервания на остров Сиймор. Предишният температурен рекорд от 19,8 градуса е регистриран през 1982 г. на остров Сигни.

Това не е първият рекорд засечен в близост до Южния полюс през тази година. На 6 февруари аржентински изследователи засичат температура от 18.3 градуса в Есперанца, което е температурен рекорд за континенталната част на Антарктида.

„Можем да използваме тези данни, за да предвидим бъдещите промени в климата. Това е ключова информация, сигнал, че нещо различно се случва в региона“, казва бразилският учен Карлос Шефер, според когото подобно нещо се случва за пръв път в историята.

Според Световна метеорологична организация към ООН температурите на антарктическия континент са се повишили с почти 3 градуса в последните 50 години. В това време около 87 % от глетчерите по западното крайбрежие са „се оттеглили“.

За последните 12 години обаче се наблюдава по-забързано „оттегляне“ заради глобалното затопляне, казват още от организацията.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/a/30434572.html
Снимка: Reuters
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев