Последиците от забавянето на дългосрочния бюджет на ЕС (инфография)

Инфографика за въздействието на забавянето на преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС
19.02.2020 / 13:12

В четвъртък, 20 февруари, в Брюксел се провежда среща на върха за следващия дългосрочен бюджет на ЕС. Ако лидерите на ЕС не успеят да постигнат обща позиция, последиците за гражданите на ЕС могат да бъдат тежки.

Председателят на Европейския съвет Чарлз Мишел призова срещата на върха за прекъсване, за да се опита да обедини държавните и правителствените ръководители на ЕС зад обща позиция, която може да послужи за мандат за започване на преговори с Парламента и Комисията.

Парламентът прие своята позиция през ноември 2018 г., след предложението на Европейската комисия през май 2018 г. След обсъждания с лидерите на ЕС, на 14 февруари Мишел представи предложение за бюджет, което ще бъде основата на разговорите. Тя вече беше критикувана като неадекватна от евродепутатите.

 

 Времето е пари

Ако Съветът не успее да постигне още веднъж, това ще има сериозни последици за следващия седемгодишен бюджет на ЕС, който трябва да започне на 1 януари 2021 г. Около милион млади хора няма да могат да се възползват от обмен по програма Еразъм + през 2021 г., според оценките.

Около 5000 изследователски работни места в ЕС на месец (3-4% от общите работни места в научните изследвания в ЕС) ще бъдат загубени, заедно със 7000 работни места в по-широката икономика и над 100 000 финансирани от ЕС проекти в области като енергийна ефективност, здравеопазване и бизнес поддръжката няма да може да започне навреме.

Настоящият дългосрочен бюджет на ЕС беше приет поне шест месеца твърде късно, за да бъде изпълнен правилно от държавите-членки.

Това имаше последствия, например в областта на миграцията. За гръцката администрация беше трудно да използва финансирането от ЕС за подготовка за миграционната криза през 2015 г. Приютите не бяха готови, а условията за приемане на бежанци бяха лоши. Швеция и Австрия не разполагаха с финансиране от ЕС, за да помогнат за настаняване на хора, преминаващи през Балканския маршрут.

Освен това около 25 000-30 000 обмена по програма Еразъм + между студенти и преподаватели от държави-членки и държави партньори, планирани за 2014 г., не може да се осъществи.

Миналата седмица в Страсбург президентът на Парламента Дейвид Сасоли подчерта, че не е достатъчно Съветът да постигне съгласие относно собствената си бюджетна позиция. Предложението му също трябва да бъде „амбициозно“, за да подобри и добави стойност към живота на хората в бъдеще.

„Това не са само абстрактни цифри, но имат реални последици за живота на всички европейци“, каза той, споменавайки значимите инвестиции, необходими например, за да стане Европа първият неутрален за климата континент.

„Добре финансираният бюджет на ЕС е в интерес на всички европейци и всички държави-членки.“

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев