Питейна вода в ЕС: по-добро качество и достъп

Доброкачествената питейна вода е от жизненоважно значение
19.02.2020 / 13:43

Комитетът по околна среда подкрепи нови правила за по-нататъшно подобряване на качеството и достъпа до питейна вода за всички и гарантиране на намаляване на пластмасовите отпадъци от бутилки с вода.

Повечето хора в ЕС имат добър достъп до висококачествена питейна вода. Според доклад на Европейската агенция по околна среда (2016 г.) над 98,5% от изпитванията, проведени върху проби от питейна вода между 2011 г. и 2013 г., отговарят на стандартите на ЕС.

Директивата за питейна вода на ЕС определя минимални стандарти за качество на водата, предназначена за консумация от човека (пиене, готвене, други битови нужди), за да ни предпази от замърсяване.

На 18 февруари 2020 г. комисията по околна среда и обществено здраве одобри временно споразумение, постигнато между Парламента и Съвета през декември 2019 г. относно актуализация на правилата за повишаване на доверието на потребителите и използването на чешмяна вода за пиене.

Новото законодателство актуализира стандартите за качество и определя минимални хигиенни изисквания за материали в контакт с питейна вода, като тръби или кранове, за да се избегне замърсяване. Ендокринните разрушители, фармацевтични продукти и микропластици ще бъдат наблюдавани чрез механизъм за наблюдение, който позволява на ЕС да актуализира надзора в съответствие с най-новите научни разработки.

Съгласно новите правила, страните от ЕС трябва да подобрят достъпа до чиста вода за всички в ЕС, особено за уязвимите групи, които нямат или имат само ограничен достъп, като например поставяне на фонтани с вода в обществени пространства. На доброволна основа те могат да изберат също така да насърчават предоставянето на вода от чешмата безплатно или за ниска такса в ресторантите.

Ще трябва да се осигури по-голяма прозрачност и достъп на потребителите до информация за качеството на питейната вода.

Пиенето на чешмяна вода е не само евтино, но и екологично. Според Европейската комисия достъпът до по-качествена вода може да намали консумацията на бутилирана вода със 17%. По-малко бутилираната вода помага на хората да спестят пари и да облагодетелстват околната среда, като намаляват емисиите на CO2 и пластмасовите отпадъци.

Питейната вода е много важна за европейците. Преразглеждането на правилата беше продължение на успешната гражданска инициатива Right2Water, която събра над 1,8 милиона подписа.

Както показа обществено допитване, европейците се чувстват несигурни за качеството на чешмяната вода, когато са в чужбина в други страни от ЕС, въпреки че степента на съответствие е висока. Те също така желаят да получат по-актуална информация за качеството на питейната вода.

Още снимки от новината

Питейна вода в ЕС
Икономическото и екологичното въздействие
Какво мислят европейците за питейна вода

 

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев