Днес е петък 13-ти - дата, която често се свързва с лошия късмет

Черна котка
13.03.2020 / 15:18

Днес е петък 13-ти - дата, която често се свързва с лош късмет. През деня милиони суеверни хора ще избягват да се срещат с черни котки, да стоят далеч от огледалата от страх да не ги нарушат. Ето някои от най-зловещите събития, които се случват на тази дата:

 

1. Удар от мълния

През август 2010 г. 13-годишно момче беше ударено от мълния в Съфолк, Великобритания. Колкото и невероятно да звучи, това се случи в 13 часа и 13 минути. За щастие момчето е преминало през него само с незначителни изгаряния.

 

2. На тази дата броят на инцидентите се увеличава

В публикация от 1993 г., озаглавена „Тревожите ли се за здравето в петък 13-ти?“, Изследователите анализираха пътните инциденти и болничните приеми на тази дата в сравнение с други петъци. Анализът показва, че макар по-малко хора да са седнали зад волана в петък на 13-и, приетите в болницата са се увеличили с 52 процента.

 

3. Самолетни катастрофи

Най-тежката самолетна катастрофа, регистрирана в петък 13-ти, се случи през октомври 1972 г., когато самолет се разби в Андите. 12 души загинаха, други загинаха в лавина. Преди да им бъде оказана помощ 72 дни по-късно, оцелелите са принудени да ядат трупове. Инцидентът е изобразен във филма "На живо".

 

4. Краят на света се очаква на тази дата

Според прогнозите в петък на 13-ти през 2029 г. астероидът 99942 Апофис с диаметър 320 метра ще премине опасно близо до Земята. Според учени от НАСА, той е достатъчно голям, за да оцелее в полета през земната атмосфера. Ако падне на сушата, астероидът може да опустоши регион с размер на Тексас. Ако попадне в океана, това може да предизвика неочаквани вълни на цунами.

 

5. Военни действия

По време на Втората световна война през септември 1940 г., в петък 13-ти, нацистите бомбардират Бъкингамския дворец.

 

6. Природни бедствия

На 13 ноември 1970 г. циклонът отне 500 000 живота в Бангладеш в едно от най-катастрофалните природни бедствия, на които човечеството е било свидетел.

 

7. Потъване на кораби

През 2012 г., на тази дата, круизният кораб Costa Concordia частично потъна. Убити са повече от 30 души.

 

8. Загуба на пари

Загубите на пари всеки петък 13-и се изчисляват на около 900 милиона щатски долара, тъй като много хора се страхуват да работят и пътуват на тази дата.

 

9. Игнорирано убийство

Едно от най-известните и брутални убийства в Ню Йорк е на тази дата. В петък, 13 март 1964 г., собственикът на бара Кити Дженовезе е нападнат, малтретиран и изнасилен от странен маниак, който по-късно е идентифициран като Уинстън Мосли. Според публикация на New York Times 38 души са станали свидетели на нападението, но никой не е извикал полиция.

Трагичният случай се вписва в курсовете по психология като илюстрация на „страничния наблюдателен ефект“ или „синдрома на Кити Дженовезе“, когато хората не реагират на ситуация, ако приемат, че някой друг ще го направи.

 

10. Денят на обесване

Петък беше наречен Ден на обесването, тъй като в този ден беше обичайно да се екзекутират престъпници. Стъпките към скелето бяха 13, както и бобините на бесилката, 13 пенса бяха платени на палача. Американският пират Алберт Хикс е обесен в петък на 13 юли 1860 г. Той призна, че през живота си е убил 100 души.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев