Коронавирус: Страните от ЕС да получат помощ от фонд „Солидарност“

Европейски съюз
24.03.2020 / 12:20

Европейският парламент мобилизира допълнителни средства, за да помогне на страните от ЕС, които са най-силно засегнати от пандемията на коронавирус.

На извънредна пленарна сесия в четвъртък, 26 март, членовете на ЕП ще гласуват предложение на Европейската комисия, което да позволи на държавите-членки да поискат финансова помощ от Фонда за солидарност на ЕС в борбата им срещу Covid-19. Предложението е част от набор от мерки на ЕС за мобилизиране на всички съществуващи бюджетни ресурси, за да се помогне на страните от ЕС да се справят с пандемията.

Комисията предлага да се разшири обхватът на Фонда за солидарност, за да се добавят големи кризи в общественото здравеопазване към първоначално обхванатите природни бедствия.

Най-силно засегнатите държави-членки следва да получат достъп до финансова подкрепа до 800 милиона евро през 2020 г. Подкрепата ще се решава за всеки отделен случай.

 

Солидарност на ЕС

Създаден като реакция на тежките наводнения в Централна Европа през 2002 г., основната цел на Фонда за солидарност на ЕС е да предостави финансова помощ на държавите-членки на ЕС, които се занимават с природни бедствия. Съгласно действащите правила, фондът може да подкрепи само възстановяването от бедствия като наводнения, горски пожари, земетресения, бури и суши. Спешните случаи в областта на общественото здраве като Covid-19 не попадат в неговата компетентност.

Съгласно новите правила, публичните операции за спешни и възстановителни дейности, като възстановяване на работния ред на инфраструктурите, почистване на райони и предоставяне на временно настаняване на хората, остават допустими за финансиране. Правилата ще бъдат разширени, за да обхванат помощта на населението в случай на здравни кризи и да обхванат мерки за ограничаване на инфекциозните заболявания.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев