Националното сдружение на общините иска мерки за подпомагане в кризата

Донка Михайлова
03.05.2020 / 14:41

Само за месец април Община Троян е събрала с 800 хиляди лева по-малко в сравнение с април миналата година от местни данъци и такси и неданъчни проходи заради кризата от коронавируса. Кметът Донка Михайлова посочи, че от Националното сдружение на общините в България започват разговори с парламентарните групи за предприемане на мерки за подпомагане на българските общини, които са в тежко състояние заради кризата.

Донка Михайлова поясни, че община Троян, която е една от най-стабилните у нас във финансово отношение вече изпитва сериозни затруднения заради намалелите приходи в бюджета.

„Това е една чувствителна част от приходите, които събираме в рамките на една година, и ние също сме в затруднение. Има реална опасност редица български общини да не не могат да осъществяват основни комунални дейности“.

Михайлова допълни, че от Националното сдружение на общините имат конкретни предложения към държавата за изход от тежката ситуация:

„Авансово да ни бъде преведена целевата субсидия. Да ни бъде предоставена възможност за безлихвени кредити, така както се предлага на бизнеса“.

От сдружението предлагат и „размразяване“ на блокираните в общинските бюджети средства:

„Които биха могли да се раздвижат и да се ползват в тези тежки периоди“.

Общините настояват и за промени при използването на средства по някои оперативни програми, от които част от тях в момента не могат да се възползват.

Източник: БНР
Снимка: Община Троян
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев