117 години от смъртта на Гоце Делчев се навършват днес

........................................................
04.05.2020 / 13:56

На 4 май се отбелязват 117 години от смъртта на българския революционер Гоце Делчев.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е лидер и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешната македонска революционна организация. Национален герой е в България и Република Северна Македония. Гоце Делчев е роден в Кукуш през 1872 г. в семейството на Никола и Султана Делчеви. Братята му Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМРО (ВМРО).

Умира на 4 май 1903 г. в спор с турската полиция край село Баница, вероятно след предателство от местни селяни, както се твърдят слухове, докато подготвя Илинденско-Преображенското въстание. Смъртта му се възприема от съвременници и историци като една от най-тежките загуби за ВМРО.

Днес Делчев се счита както в България, така и в Северна Македония за важен национален герой и двете нации го разглеждат като част от собствената си национална история. [186] Паметта му се почита особено в българската част на Македония и сред потомците на българските бежанци от други части на региона, където той е смятан за най-важния революционер от второто поколение борци за свобода.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев