Дългосрочен бюджет на ЕС: Депутатите изискват предпазна мрежа за бенефициентите

Европейски парламент
04.05.2020 / 20:06

Настоящата здравна криза ни принуждава да се справим с риска следващият дългосрочен бюджет на ЕС да не влезе в сила на 1 януари 2021 г. с още по-голяма спешност, казват евродепутатите.

В понеделник членовете на комисията по бюджети приеха доклад за законодателна инициатива с 37 гласа „за“, 1 „против“ и 3 гласа „въздържал се“, с искане до 15 юни 2020 г. Европейската комисия да представи предложение за план за действие в рамките на МФР (Многогодишна финансова рамка).

Въпреки че настоящите бюджетни тавани ще бъдат автоматично удължени, ако няма следваща МФР през следващата година, въпреки това в края на 2020 г. изтичат много програми. Целта е да се осигури мрежа за безопасност за бенефициентите на програми на ЕС като граждани, региони, градове и др. земеделски стопани, университети или предприятия и изключват всеки риск от сегашната МФР и програми да бъдат прекратени или разширени по безреден начин.

 

Съсредоточете се върху справянето с последствията от COVID-19

Членовете на ЕП казват, че планът трябва да позволи временно пренасочване на бюджета за справяне и смекчаване на непосредствените икономически и социални последици от огнището на COVID-19 и за подпомагане на възстановяването, включително допълнителна гъвкавост и финансиране за тази цел, което ще се основава на това вече беше направено по тазгодишния бюджет.

ЕП наистина призова за мащабен пакет за възстановяване и възстановяване, който включва увеличена МФР. В новоприетия доклад се посочва, че подобен план за действие при извънредни ситуации би могъл да осигури по-добра основа от закъсняла и неадекватна МФР за възстановяването и политическите приоритети на Европейския съюз.

 

Кавички

Ян Олбрихт (ЕНП, PL), съдокладчик: „Сегашната ситуация се нуждае от извънредни решения. Страхуваме се, че новият МФР 2021-2027 няма да бъде готов навреме поради натрупани сериозни закъснения. Затова настоятелно призоваваме Европейската комисия да предложи план за действие в извънредни ситуации за бюджета за следващата година. По време на кризи и нестабилност бенефициентите от бюджета на ЕС следва да имат ясна визия за следващата година. Членовете на Европейския парламент търсят всички възможни решения, за да осигурят стабилността на бюджета на ЕС. "

Margarida Marques (S&D, PT), съдокладчик: „Спешно е необходимо споразумение, за да влезе в сила МФР на 1 януари 2021 г. Но ние не искаме да поемаме никакви рискове. Ето защо ние настояваме да поискаме от Европейската комисия план за действие при извънредни ситуации, който не се ограничава до разширяване на настоящите програми и суми, но се основава на въображението, необходимо в рамките на Договорите, за да не се забави ефективен европейски отговор на криза. Гражданите, бизнеса, организациите на гражданското общество не биха разбрали пропаст във финансирането. "

 

Заден план

Тъй като текущият дългосрочен бюджет на ЕС изтича на 31 декември 2020 г., ЕС се нуждае от нов хоризонт на бюджетно планиране за следващите седем години. По този начин Европейската комисия представи планове за следващата многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. през май 2018 г. и обяви ново предложение за май 2020 г., за да отчете здравната криза и нейните последици. Европейският парламент прие позицията си през ноември 2018 г. и отново я потвърди през октомври 2019 г. Съветът все още не е в състояние да постигне съгласие по позиция.

 

Следващи стъпки

Докладът ще бъде представен на пленарно гласуване следващата седмица. Ако тя е одобрена от мнозинството от членовете на Парламента, Комисията трябва или да представи съответно предложение, или трябва да информира Парламента за причините, поради които няма да го направи, съгласно член 225 от Договора за функционирането на ЕС ,

След одобрението й от Парламента миналия юли, председателят на Комисията фон дер Лейен обеща: „Когато настоящият състав, действащ с мнозинство от членовете си, приема резолюции, с които иска Комисията да представи законодателни предложения, аз се задължавам да отговоря със законодателен акт в пълно спазване на принципи на пропорционалност, субсидиарност и по-добри законотворчески принципи. “

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев