Covid-19: Планът за възстановяване на ЕС трябва да включва действия по климатичната криза

Европейски парламент
04.05.2020 / 20:19

Тъй като ЕС разглежда как най-добре да се възстанови от въздействието на пандемията Covid-19, членовете на ЕП казват, че Зелената сделка трябва да бъде в центъра на всеки пакет за възстановяване.

Настоящата здравна криза и последиците от нея остават непосредствен приоритет, но Европейският парламент също се фокусира върху стратегия за периода след кризата.

В резолюция, приета на 17 април, членовете на ЕП заявиха, че ЕС се нуждае от мащабен пакет за възстановяване и възстановяване със Зелената сделка, серия от инициативи за устойчиво развитие на икономиката на Европа, в основата на която да се стимулира икономиката и да се бори с изменението на климата.

 

Въздействие върху въглеродните емисии

По време на строгите карантинни мерки, прилагани в цяла Европа, замърсяването на въздуха намалява поради намаления трафик и други икономически дейности. Големите европейски градове са регистрирали значително намаляване на концентрацията на азотен диоксид (NO2), някои наполовина.

Затварянето на офиси, спирането на индустрията и огромен спад в пътуванията намалиха емисиите на CO2. През първото тримесечие на 2020 г. се очаква да намалее и търсенето на електроенергия.

Поради очакванията за спадащото търсене на електроенергия и индустриалната активност цената на квотите в системата за търговия с емисии в ЕС спадна с 40% между средата на февруари и средата на март 2020 г.

 

Закон за климата на ЕС

На 28 ноември 2019 г. Парламентът обяви извънредна ситуация в областта на климата и призова всички съответни законодателства на ЕС да бъдат съобразени с цел поддържане на глобалното затопляне под 1,5 ° C.

Европейската комисия очерта Зелената сделка през декември, последвана от март с предложение за закон за климата на ЕС, който да направи климата на ЕС неутрален до 2050 г.

През януари Парламентът призова за по-амбициозни цели за намаляване на емисиите от тези, предложени от Комисията, за да се гарантира, че ЕС може да постигне целта.

На заседание, проведено от комисията по околна среда на Парламента на 21 април, Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Комисията, заяви, че графикът на Закона за климата на ЕС остава непроменен и обеща преразгледано предложение за целите на намаляване до 2030 г. през септември.

Законът за климата трябва да бъде одобрен от Парламента и Министерския съвет, преди да влезе в сила. Парламентът иска ЕС да приеме тези цели доста преди конференцията на ООН за изменение на климата COP26, която беше отложена за 2021 г. поради пандемията.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев