Как Covid-19 засяга „Еразъм“ и Корпуса за солидарност на ЕС

Еразъм по времето на Covid-19 © Franz12 / AdobeStock
05.05.2020 / 13:30

Образованието е силно засегнато от кризата на Covid-19. Ограниченията за пътуване и затварянето на университети означават, че участниците в програми за трансгранична мобилност, като обмен на студенти по програма Еразъм + и Европейски корпус за солидарност, са изправени пред предизвикателства.

Понастоящем 165 000 млади хора в Европа са на обмен по програма Еразъм, а още 5 000 участват в доброволчески проекти.

 

Как ЕС помага

За да помогне на младите хора, които доброволно участват или участват в Еразъм +, колкото е възможно, Европейската комисия заяви, че ще направи програмите възможно най-гъвкави.

Препоръчва националните агенции, отговорни за управлението на учебните обмени, да се позовават на „непреодолима сила“, която би им позволила да преценят възможността за одобрение на допълнителни разходи до максимален размер на безвъзмездната помощ и да отложат планираните дейности за 12 месеца.

Комисията по култура и образование на Парламента призова Комисията да направи всичко възможно, за да осигури подкрепа, ясна информация и успокоение за участниците.

В писмо до Мария Габриел, комисар, отговарящ за младежта и образованието от 15 април, членовете на ЕП молят Комисията да гарантира, че:

Прилага се максимална гъвкавост, по-специално за подпомагане на онези, които е трябвало да се върнат в родните си страни поради съображения за безопасност

 

Всички изключителни разходи във връзка с Covid-19 се възстановяват

Студентите по обмен и участниците в програмата на Корпуса на солидарността запазват статуса си

Студентите на обмен не губят учебната година и могат да получат кредитите на ECTS чрез дистанционно обучение.

 

За програмата "Еразъм"

Започва като програма за обмен на студенти през 1987 г., но от 2014 г. предлага и възможности за учители, обучаващи се и доброволци от всички възрасти.

Понастоящем обхваща 33 държави (всички 27 държави от ЕС, плюс Обединеното кралство, Турция, Северна Македония, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) и е отворен за страни партньори от целия свят.

Повече от девет милиона души са участвали в програмата „Еразъм +“ през последните 30 години, а близо 800 000 души са се възползвали от програмата само през 2017 г.

Членовете на ЕП поискаха също така Комисията да поддържа актуализирана комисия по култура и образование относно броя на участниците, които понастоящем са на обмен, тяхното положение и мерките, предприети за тяхната подкрепа. На 4 май комисията отново обсъжда въпроса с комисарите Тиери Бретон и Мария Габриел.

 

Корпусът на солидарността

Създаден през 2018 г., за да замени Европейската доброволческа служба

Цели да даде възможност на младите хора да участват доброволно или да работят по проекти в страната или чужбина

Цели да помогне на уязвимите общности и хора в цяла Европа чрез обединяване на млади хора, които искат да създадат по-приобщаващо общество.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев