Летният туристически сезон в България евентуално може да започне на 1 юли

Българско черноморие
05.05.2020 / 14:48

Националният оперативен щаб, който е отговорен за координирането на мерките за предотвратяване на коронавирус в България, заяви на брифинг във вторник, че летният туристически сезон може да започне от 1 юли тази година, въпреки че все още не е взето окончателно решение.

Зимният сезон бе прекъснат на 17 март в резултат на епидемията от коронавирус, а летният сезон вече бе значително намален, тъй като обикновено започва в средата до края на май.

Правителствените идеи за спасяване на туристическата индустрия досега не спечелиха доверието на компаниите от сектора, които все повече се недоволниха от официалната реакция на финансовите му проблеми.

В понеделник противоречивият крайно десен политик Валери Симеонов от Обединената партия, която е част от управляващата коалиция, обяви идея да даде на българите 210 лева (107 евро) ваучери за празници, които могат да се използват вътре в страната до края на 2021 година.

Симеонов също предложи правителството да покрие 60 на сто от заплатите на хората, работещи в туристическия сектор между юни и август тази година.

Министърът на туризма Николина Ангелкова планира рекламна кампания, озаглавена „Преоткрийте България“, която се надява да използва по-ниски цени на хотелите, за да убеди българите да си почиват в собствената си страна, като има предвид, че възможностите за международни пътувания могат да продължат да бъдат силно ограничени през следващите месеци.

В момента много българи прекарват летните си ваканции в Гърция заради по-благоприятния баланс между цена и качество.

Досега туристическият сектор беше силно скептичен по отношение на мерките на правителството. За повечето туристически компании т. Нар. Стратегия „60/40“, при която една компания прилага 60 на сто от обичайния си доход, който да бъде изплащан от държавата, не работи, защото дейността им е спряна и те не могат да компенсират останалите 40 на сто според схемата.

„Сто процента от работата е прекратена и надежда няма да се вижда. Преди всичко, несигурността е най-притеснителното нещо в момента “, заяви пред BIRN Станислав Кертиков, водач с изключително популярния Sofia Free Tours.

Консорциумът „Бъдеще за туризъм“, в който са включени 530 компании, твърди, че не се предприемат адекватни мерки за предотвратяване на сектора, който ще нанесе щети, и на 15 април поиска оставката на министъра на туризма Ангелкова.

Balkanity Travel, българска туристическа агенция, която е специализирана в активни и устойчиви пътувания в региона, заяви, че все още много важни въпроси, свързани с възраждането на сектора, все още не са разгледани.

„Засега няма експертни становища как да установим здравния статус на нашите клиенти, няма инструкции как да се справят с местата за настаняване, няма идеи за въвеждане на здравни сертификати или предложения за превантивна хигиена на туристическите обекти и това трябва да да се прави в сътрудничество със здравни експерти “, заяви Николай Луканов от Balkanity Travel пред BIRN.

„Липсва защита на заетите служители и насоки за поддържане здравето на работниците в сектора“, добави Луканов.

Министрите на ЕС, отговарящи за туризма, обсъдиха възможността за „здравни паспорти“ в понеделник, но спецификата все още остава неясна.

Луканов каза, че Министерството на транспорта трябва да въведе и превантивни мерки, когато международните пътувания отново бъдат осветени.

Освен това той твърди, че досега не са предприети адекватни мерки за обезщетяване на туристическите компании, които са претърпели загуби, и не е създаден фонд, който да гарантира покритие на туристите в случай на проблеми с пътуването им или фалита на компанията, която го предоставя.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев