Сасоли към институциите на ЕС: „Бъдете смели в плана за възстановяване на ЕС“

Европейски парламент
06.05.2020 / 18:06

Изявление на президента Сасоли относно плана за възстановяване на ЕС, който ще бъде прикрепен към следващия многогодишен бюджет на ЕС.

„Сега е моментът да бъдете смели и амбициозни с действията, подкрепени от бюджета на ЕС. Парламентът трябва да бъде ключов участник в този процес заедно с други институции, така че може да допринесе за превръщането му в най-добрия възможен инструмент за подпомагане на европейската икономика и нейните граждани. Спешно е да се намери споразумение за плана за възстановяване и следващия многогодишен бюджет.

Членовете си бяха поставили много амбициозни цели преди настоящата криза. Сега не е моментът да намалим амбициите си и да се примирим с план и бюджет, които не биха отговорили на предстоящите предизвикателства.

Пакетът за възстановяване трябва да е голям и да добавя стойност и трябва да бъде вграден в силна MFF. Не трябва да изпускаме от поглед нашите дългосрочни инвестиции и стратегически цели. Кризата увеличи дисбаланса между европейските региони и планът за възстановяване трябва да помогне за запълването на тази празнина.

Вече трябва да има средства за нашите държави-членки, компании и засегнати работници. Времето е от съществено значение.

Като бюджетен орган Парламентът трябва да бъде свързан с изготвянето на плана за възстановяване. Също така ще имаме критичен поглед върху преработеното предложение на МФР и отново заявяваме искането за план за действие в извънредни ситуации.

Парламентарите трябва да имат пълна информация относно това, къде са инвестирани парите, тъй като те представляват гражданите и общото благо. Както демонстрира от началото на мандата си, Парламентът не е пощенска кутия.

Обявеното от Комисията увеличение на собствените ресурси е положително, но то трябва да бъде постоянно и да бъде придружено от нови видове собствени ресурси, което остава предпоставка за всяко споразумение за МФР.

Цяла Европа е засегната от настоящата криза. Ние като европейски лидери трябва да отговорим на предизвикателството. Трябва да защитим най-уязвимите сред нас. Повече от всякога Европа трябва да бъде силна и да работи за всички европейци, които гледат към нас сега в този момент на криза. "

 

Бележка към редакторите

През следващата седмица Европейският парламент ще приеме на пленарно заседание резолюция относно плана за възстановяване.

Многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021-2027 г. ще бъде в основата на тази резолюция и ЕП ще настоява за запазване на ролята на Парламента. Това е да се осигури демократичен контрол, прозрачност и отчетност.

Парламентът ще гласува следващата седмица за доклад на законодателната инициатива, предлагащ план за действие при извънредни ситуации.

След като Комисията представи новите си предложения, Парламентът ще бъде готов да реагира бързо и да определи мандата за преговори на Парламента на пленарното пленарно заседание през юни.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев