Депутатите ще обсъдят използването на лични данни в борбата срещу COVID-19

Европейски парламент
06.05.2020 / 18:12

Комитетът за граждански свободи ще обсъди използването и защитата на личните данни при управлението на COVID-19, включително приложенията за смартфони, с експерти от ЕС за защита на данните.

В обмен на мнения с Войцех Виджеровски, Европейски надзорен орган по защита на данните (ЕНОЗД) и Андреа Йелинек, председател на Европейския съвет за защита на данните (EDPB), членовете на ЕП за граждански свободи ще обсъдят текущото развитие в ЕС относно използването на лични данни в борбата срещу COVID-19, които впоследствие повдигат въпроси относно защитата на данните.

Депутатите ще се съсредоточат по-специално върху инструментите, които се разработват и вече се използват в някои държави-членки за противодействие на разпространението на пандемията въз основа на данни за мобилни телефони на хората. Това включва приложения за смартфони, предназначени да проследяват хора, които са заразени или са изложени на риск от заразяване с вируса.

В пленарна резолюция, приета на 17 април, Парламентът подчерта по отношение на приложенията за проследяване на контакти, че „националните органи и органите на ЕС трябва изцяло да спазват законодателството за защита на личните данни и поверителността“ и че „мобилните данни за местоположението могат да бъдат обработвани само в съответствие с ePrivacy Директива и GDPR ”.

 

Кога: четвъртък, 7 май, от 17:35 до 18:30 часа

Къде: Европейски парламент в Брюксел, стая 4Q2, сграда Antall и чрез видеоконференция.

 

Можете да следите срещата на живо: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/libe-committee-meeting_20200507-1415-COMMITTEE-LIBE_vd

 

Използването на приложения за проследяване на контакти в борбата срещу COVID-19 също ще бъде обсъдено на пленарно заседание на 14 май.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев