Приложения за проследяване на Covid-19: гарантиране на поверителност и защита на данните

Защита на данните: проследяване на коронавирус, не вие
06.05.2020 / 18:33

Специализираните мобилни приложения могат да играят ключова роля в борбата срещу Covid-19 и ЕС работи с държавите-членки за разработването на ефективни решения. Тъй като приложенията могат да излагат чувствителни потребителски данни, Парламентът подчерта необходимостта да се гарантира, че те са проектирани внимателно.

Европейската комисия препоръча общ подход на ЕС към приложенията за проследяване на контакти, предназначени да предупреждават хората дали те са били в контакт със заразено лице.

В резолюция, приета на 17 април, Парламентът подчерта, че всички цифрови мерки срещу пандемията трябва да бъдат в пълно съответствие със законодателството за защита на данните и поверителността. В него се казва, че използването на приложения не трябва да е задължително и че те трябва да включват клаузи за залез, за ​​да не се използват повече, когато пандемията приключи.

Депутатите подчертаха необходимостта от анонимни данни и казаха, че за да се ограничи потенциалният риск от злоупотреба, генерираните данни не трябва да се съхраняват в централизирани бази данни.

В допълнение, членовете на ЕП казаха, че трябва да се изясни как се очаква приложенията да помогнат за минимизиране на заразата, как работят и какви търговски интереси имат разработчиците.

 

Проследяване на приложения в ЕС

ЕС и много държави-членки предлагат различни мерки за цифрово проследяване, насочени към картографиране, наблюдение и смекчаване на пандемията.

Приложенията за проследяване на контакти, които предупреждават хората, които са били в близост до заразено лице за определено време, се оказват най-обещаващите от гледна точка на общественото здраве. Добавената стойност на тези приложения е, че те могат да записват контакти, които човек може да не забележи или запомни, като по този начин дава възможност за по-голяма точност и ограничаване на по-нататъшното разпространение на болестта.

Приложенията могат също така да предоставят точна информация на хората за пандемията, да предоставят въпросници за самооценка и насоки или да предоставят форум за комуникация между пациенти и лекари.

Приложенията могат да се окажат ефективни, но също така могат да разкрият чувствителни потребителски данни, като здраве и местоположение.

Насоките и инструментариума за разработване на всякакви приложения, свързани с Covid-19, подготвени от Комисията в сътрудничество с държавите-членки, Европейския надзорен орган по защита на данните и Европейския съвет за защита на данните имат за цел гарантиране на достатъчна защита на данните и ограничаване на натрапчивостта.

Ръководството за защита на данните е съществена част от насоките на Комисията, като подчертава, че приложенията трябва изцяло да спазват правилата на ЕС за защита на данните, най-вече Общия регламент за защита на данните (GDPR) и Директивата за конфиденциалност на електронните данни.

 

Парламентът ще продължи мониторинга

Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на комисията по граждански свободи на Парламента, отбеляза важната роля на приложенията за смекчаване на кризата и приветства въвеждането на инструментариума, но подчерта, че трябва да се запазят основните права и защитата на данните.

„Ще следим внимателно, че принципите и правилата на правото на ЕС се спазват по време на борбата срещу Covid-19. Това включва приложения и технологии за контрол на моделите на разпространение на пандемиите. “

В заседанието на комисията за граждански свободи, проведено на 7 май, членовете ще обменят мнения с Европейския надзорен орган по защита на данните и Европейския съвет за защита на данните относно използването на лични данни в борбата срещу Covid-19. Членовете на ЕП ще обсъдят и използването на приложения за проследяване на контакти в борбата срещу коронавируса по време на пленарната сесия на 13-16 май.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев