70 българи - сезонни работници са блокирани на летище в Париж

Летище
06.05.2020 / 20:45

Близо 70 българи, заминали за сезонна работа във Франция, при кацането си в Париж са били задържани от Гранична полиция. Били са щателно проверявани, иззети са им документи и телефони.

 

Ето какво разказаха пред БНР някои от тях:

"Все пак 70 човека сме, не става нито въпрос за седем човека, ние тука сме дошли да берем ягоди и просто не знаем на какво се дължи, тъй като им представяме договори, представяме и адресни регистрации. Телефонът, с който говорим е на Червения кръст, те ни съдействаха тук, защото всичко друго е блокирано".

"Претърсваха ни, всичко ни взеха от чантите, дори лекарствата не ни дадоха. Няма преводачи, няма нищо. Искахме преводач да дойде, те ни казаха, че преводач не може да дойде, тъй като имало коронавирус. Коронавирус, обаче ни натикаха в една стая 20-30 човека - кой лежи, кой стърчи, кой виси, кой както иска - така се спасява".

"Хората тук плачат, не са си чували децата от 24 часа".

"Изхвърлиха ни храната. Аз не съм престъпник в тая държава. Ние сме тръгнали с редовни документи, а тука се оказа, че не сме с редовни документи, по техните думи, не по нашите думи".

"Събраха телефоните, дори не ми позволиха да си взема номера. Чак когато се разплаках, ми позволиха да си взема номера и да чуя детето си".

По-рано днес Хюлия Адемова от Дулово, която вече 16 часа няма връзка с майка си, каза пред БНР:

„Брат ми, майка ми и леля ми са сред хората, които заминаха. След като са пристигнали на летището, веднага са ги задържали. Имат си трудови договори, сключени с френските им работодатели... Вчера нямаха и стол за сядане, по 10 човека, заградени на четири квадрата на летището. Имало човек от БЧК при тях, евентуално да ги върнат в България или да ги пуснат. Сега са им казали, че или подписвайте, че оставате тук и ви пускаме, където искате, там ходете, или ще ви екстрадираме от страната“.

Представител на посредническата фирма в България със седалище в Шумен - Сунай Мехмед обясни, че от години фирмата работи с френска фирма и праща българи за бране на ягоди. Дори група българи вече е пристигнала там и е започнала работа. Мехмед не може да си обясни проблема, който се е създал около новата група.

От Министерството на външните работи потвърдиха за случая и увериха, че посолството ни в Париж е в непрекъснат контакт с блокираните сънародници.

„Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати. Според приетите ограничителни мерки в страната местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат във Франция постоянно местожителство, което изключва сезонните работници... Заедно със същата група не са допуснати да влязат в страната и други шестима български граждани, чийто работодател се е свързал с посолството ни. Според него тези български граждани имат постоянни адреси във Франция и пребивават там от около 5-6 години", уточняват от МВнР.

 

И още:

„Към момента заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказват да допуснат сънародниците ни на територията на Франция. По данни на френската гранична полиция те са настанени в зала на летище „Шарл де Гол“, специално приспособена за такива случаи. На българските граждани се предоставя храна 3 пъти на ден. На място има и медицински служители, които са готови да окажат необходимото съдействие, ако някои от съгражданите ни има здравословни проблеми. Търсят се варианти за прибирането им в България. Следващият полет до София от Париж е на 7 май".

Завеждащият консулската ни служба в Париж, както и преводач ще посетят българските граждани. При необходимост ще им бъде предоставена храна, както и хигиенно-санитарни материали.

От Външно министерство припомнят, че считано от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8 април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници.

„Позволява се на френските граждани и граждани на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Великобритания заедно със съпруг/съпруга и децата им да влязат във Франция, за да достигнат до дома си, ако имат разрешение за пребиваване".

 

От министерството предупреждават:

„Министерството на външните работи на Република България препоръчва да не предприемате пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително! Българските консули и дипломати не могат да отменят Вашата карантина, наложена в чужда държава. Не можем и да осигурим Вашето придвижване, ако то е забранено със заповед, закон, декрет или друг нормативен акт в приемащата държава".

Източник: БНР
Снимка: ЕПА/БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев