Covid-19: Подкрепа на ЕС за туристическата индустрия

Люлка, море
07.05.2020 / 11:52

Туризмът е един от секторите, които са най-засегнати от огнището на Covid-19. Прочетете повече за това как ЕС защитава бизнеса, работниците и пътниците.

Ограниченията за пътуване, свързани с пандемията на коронавирус, са съкратили туристическата индустрия, основен участник в икономиката на ЕС. Очаква се приходите да спаднат с 50% за хотели и ресторанти, 70% за туроператори и туристически агенции и 90% за круизи и авиокомпании. Европа представлява половината от световните туристически пристигания и ситуацията е особено тежка за европейските страни, които са зависими от туризма, като Испания, Италия, Франция и Гърция.

Според Световната туристическа организация на Организацията на обединените нации към 20 април 100% от световните туристически дестинации са въвели временни ограничения за пътуване в отговор на огнището, като 83% от тях вече са били в сила от четири или повече седмици. Досега никоя държава не е освободила тези ограничения.

Много от пътуващите се надпреварват да се върнат у дома, докато туристическият бизнес е изправен пред сериозни проблеми с ликвидността, тъй като има много малко нови резервации и голям брой искания за възстановяване след анулиране. Въздушните превозвачи особено са под безпрецедентен натиск.

 

Подкрепа на туристическата индустрия чрез кризата

Бизнесът и работниците от туристическия сектор вече се възползват от мерките на ЕС, предприети в отговор на кризата на Covid-19, включително подкрепа за ликвидността, фискални облекчения и облекчаване на правилата за държавна помощ, както и временно спиране на правилата на ЕС за летищните слотове, за да се избегне празни полети.

За да защити пътниците, ЕС актуализира насоките относно правата на пътниците и директивата за пакетно пътуване. Той също така улесни репатрирането на десетки хиляди европейци, заседнали в чужбина, чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. Мерките на ЕС за подкрепа на туристическата индустрия допълват и засилват мерките, предприети на национално ниво.

 

Туристическият сектор на ЕС

Отчита 10-11% от брутния вътрешен продукт на ЕС

Осигурява 12% от заетостта в ЕС

Състои се от близо три милиона предприятия, 90% от които са малки и средни предприятия

Парламентът иска повече действия за спасяване на туристическата индустрия

 

ЕС трябва да разработи механизъм за превенция и управление, за да защити работниците и компаниите в туристическия сектор и да гарантира безопасността на пътниците, заявиха евродепутатите в резолюция, приета на 17 април.

Комисията по транспорт и туризъм на Парламента поиска план за спасителни действия за туристическия сектор.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев