Кабинетът отделя близо 1,5 милиона лева помощ за 12 държави и УНИЦЕФ за борба срещу COVID-19

Предпазни средства срещу коронавирус
07.05.2020 / 14:29

Министерският съвет отпусна 860 568 лева на международни организации с водеща роля в борбата срещу COVID-19. Те включват Международния комитет на Червения кръст, Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, УНИЦЕФ и Върховния комисар на ООН за бежанците.

Официалната помощ за развитие, която България е длъжна да предостави като член на ЕС, за развиващите се страни и най-уязвимите социални групи, сега е пренасочена за борба с пандемията.

Министрите отделно одобриха предоставянето на още 636 150 лева за хуманитарна помощ за 12 държави партньори от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство на ЕС.

Средствата ще бъдат използвани за закупуване и предоставяне на 4150 комплекта защитни медицински материали на обща стойност 369 350 лева за Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Армения, Грузия, Молдова, Украйна, Беларус и Ирак. Комплектите съдържат специализирано защитно облекло, каска и очила, предназначени за защита на медицинския персонал.

Помощта включва и 5336 трайни хранителни пакети, произведени в България на стойност 266 800 лева. Те са предназначени за Сърбия, Албания и Република Северна Македония. Хуманитарната помощ се финансира в рамките на официалната помощ за развитие, предвидена в бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев