Проучване: Повече от половината българи са песимистични по отношение на развитието на икономиката след пандемията

Проучване
07.05.2020 / 16:23

Над половината българи (57%) споделят песимистично отношение към икономическото развитие през следващата година. Най-големият дял (31%) твърди, че ще отнеме повече от година, за да се върне към нормален начин на живот, а 9% казват, че хората никога няма да се върнат към него. 68% казват, че биха се притеснили да посетят места, където има много хора.

Това сочат данни от проучване, посветено на ситуацията COVID-19 и проведено от „Тренд“ за в. „24 часа“.

63% от анкетираните посочват, че Националният оперативен щаб срещу разпространението на коронавирус в България върши своята работа. 27% са на противоположното мнение.

Дебатът относно предприетите мерки в България и други страни и стратегията, предприета от Швеция за изграждане на „имунитет на стадо“, продължава в публичното пространство. Мнението на анкетираните е разделено на три равни дяла. 33% казват, че стратегията на Швеция е правилна. Същата част (33%) са на противоположно мнение и смятат, че тази стратегия не е правилна. 34% не могат да кажат.

Проучването задава редица въпроси, свързани с възприятията на хората за тяхното психическо и физическо състояние, доходи и работа, както и някои притеснения.

Липсата на социални събития, както и липсата на работа за някои (52%), води до високи пропорции на отрицателно въздействие върху психическото и физическото здраве на хората. 18% са на противоположното мнение. Само 5% заявяват, че по-скоро имат положителен ефект върху общото им психическо и физическо състояние.

23% заявяват, че не остават вкъщи по-дълго от обикновено.

„По-скоро песимизмът за икономиката през следващата година е песимистичен“ - 42% споделят това мнение. 15% са много песимистични. Въпреки това, 31% са по-скоро оптимистични, а 6% са много оптимистични по отношение на икономическото развитие. 22% от анкетираните смятат, че доходите им ще намалеят значително през следващата година, а 24% - че по-скоро ще намалеят. Отчитат се ниски дялове по отношение на нагласите за растеж на доходите.

Очакванията на българите за завръщане към нормалния начин на живот, който имахме преди пандемията, показват осъзнаване на дългата битка, която ни очаква. Най-големият дял (31%) показва, че ще ни отнеме повече от година, за да се върнем към нормалния си начин на живот. 14% смятат, че това ще се случи между 1 и 3 месеца. Същият дял (14%) е на мнение, че това ще отнеме между 3 и 6 месеца. 9% от анкетираните са на мнение, че никога няма да се върнем към нормален начин на живот.

68% казват, че не биха желали да посещават места, където има много хора. 28% са на противоположното мнение. 57% биха се притеснили да отидат в ресторант / кафене, а 39% няма да се притесняват. 64% се притесняват от пътуване в чужбина, 29% няма да се притесняват. 48% не биха си направили труда да отидат на ваканция през лятото, докато 43% заявиха, че ще се притесняват.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев