Екатерина Захариева: ЕС може да излезе по-силен от кризата от гледна точка на връщане на ключови производства на територията на съюза

Екатерина Захариева
07.05.2020 / 16:51

Със силната си ангажираност и подкрепа за страните от Западните Балкани в разгара на кризата с коронавируса Европейският съюз постигна успех в политиката си на приобщаване и разширяване, коментира българският външен министър в качеството си основен говорител на видеоконференцията „Западните Балкани и ЕС по време на COVID-19“.

България също дава своя принос в общото усилие. Днес правителството ни отпусна 636 150 лв. хуманитарна помощ за 12 страни от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство на ЕС. С тези средства ще бъдат купени предпазни медицински консумативи и пакети с трайни хранителни продукти, включително за 6-те страни от Западните Балкани. До момента страната ни е дарила 100 защитни костюми за многократна употреба на Република Северна Македония, както и 132 броя на медицинските центрове в градовете от Западните покрайнини в Сърбия. С полети, организирани от България, бяха репатрирани и граждани на държавите от Западните Балкани, подчерта министър Захариева.

Тя изрази надежда, че резултатите от виртуалната Среща на върха „Европейски съюз – Западни Балкани“ в Загреб ще дадат силен отзвук сред гражданите на 6-те страни. „Тази виртуална среща на върха показа ясно и сега, че ЕС не ги е изоставил, че се грижи за тях. Обявени бяха финансови пакети в размер на 3,3 млрд. евро. Само за Западните Балкани ЕС отвори зелен коридор за товарен транспорт, включи страните в общите си европейски поръчки и във всички европейски инициативи за разработване на ваксини“, подчерта външният ни министър.

По време на дискусията бе обсъдена и темата за изхода от кризата с коронавируса и как тя ще се отрази на геополитиката. Според Екатерина Захариева страните в ЕС, включително тези, където има евроскептична вълна, сега по-ясно разбират, че е по-добре да сме заедно, да се подкрепяме, вместо всеки сам да решава проблемите. „Ако си научим уроците и си вземем поуки от това, което сме разбрали сега, ЕС може да излезе по-силен от кризата от гледна точка на връщане на ключови производства на територията на съюза, на осигуряване на средства за ключови медицински изследвания“, заяви Екатерина Захариева.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев